Свет

Тајна служба САД потврдила пропусте: Резултати истраге атентата на Трампа ускоро у јавности

Подсећања ради, нападач Томас Метју Крукс успео је да се попне на зграду и пуца на Трампа, ког је ранио у уво, рани још две особе и убије присутног на скупу, након чега га је ликвидирао снајпериста Тајне службе
Тајна служба САД потврдила пропусте: Резултати истраге атентата на Трампа ускоро у јавностиGetty © Trump Campaign Office / Handout/Anadolu via Getty Images)

Америчка Тајна служба потврдила је безбедносне попусте који су "омогућили" покушај убиства републиканског председничког кандидата САД Доналда Трампа и открила да агенти никада нису упутили локалну полицију да обезбеди кров зграде коју је користио нападач.

Званичници, који су говорили под условом анонимности, рекли су да је истрага открила да агенти из седишта Тајне службе и теренске канцеларије у Питсбургу нису имали добру стратегију која би блокирала потенцијалног нападача, пише "Вашингтон пост".

Када су надзорници Тајне службе стигли у Батлер, у Пенсилванији, где је 13. јула извршен атентат на Трампа, утврдили су да кранови, камиони и заставе нису били распоређени на начин који би блокирали поглед са крова одакле је пуцано на Трампа.

Подсећања ради, нападач Томас Метју Крукс успео је да се попне на зграду и пуца на Трампа, ког је ранио у уво, рани још две особе и убије присутног на скупу, након чега га је ликвидирао снајпериста Тајне службе.

Истрага атентата у Батлеру је открила значајне недостатке у стандардном систему комуникације Тајне службе за догађаје на којима се појављују политички кандидати.

За разлику од робусног система комуникације за наступе председника или потпредседника, који подржава америчка војска, Тајна служба користи командно место за комуникацију о догађајима које је одвојено од локалне полиције додељене за обезбеђивање догађаја.

Како наводи "Вашингтон пост", истрага је утврдила да:

  • Соба за комуникацију Тајне службе, у којој су агенти требали да надгледају потенцијалне претње и добијају извештаје о било каквим проблемима, није имала начин да прими упозорења у реалном времену од локалне полиције која надгледа скуп и спољни прстен.
  • Упозорење локалне полиције о сумњивом човеку на скупу пре Трамповог доласка није широко емитовано на радију Тајне службе. Уместо тога, снајперски тим локалне полиције добио је инструкције да пошаље фотографију човека - који се чудно понашао у близини зграде пољопривредног предузећа и носио даљиномер - само једном службенику Тајне службе, ограничавајући свест службе о човеку за кога се испоставило да је атентатор.
  • Агенти Тајне службе никада нису чули локални полицијски радио о томе да покушавају да уђу у траг, а затим да уоче тог човека након што је Трамп почео да говори.

У извештају се такође наводи да је Канцеларија за заштитне операције Тајне службе споро појачавала безбедност Трампа док је почео да води кампању, чак и након што је агенција добила обавештајне податке који указују на то да је, како се тврди, "постојала завера иранске државе да убије или науди политичким кандидатима".

Вршилац дужности директора Тајне службе Рон Роу сведочио је Конгресу крајем јула "да га је срамота због безбедносних пропуста за које је сазнао у Батлеру" и обећао да ће интерна ревизија помоћи да се побољша деловање ове агенције у будућности.

Резултати истраге ускоро у јавности

Резултати те ревизије могли би бити објављени у јавности следеће недеље, пише амерички лист, позивајући се на речи званичника.

"Роу је у четвртак на приватним брифинзима са Комитетом за унутрашњу безбедност Сената и истражном радном групом Представничког дома представио резиме и рекао законодавцима да је наредио низ промена у безбедносним плановима како би отклонио сличне недостатке", рекао је један од званичника.

На пример, Тајна служба ће у будућности своје и припаднике локалне полиције распоређивати у истом командном центру за јавне наступе председничких кандидата, додао је он.

"Мислим да ће амерички народ бити шокиран, запрепашћен и ужаснут оним што ћемо изнети о неуспесима Тајне службе у овом покушају убиства бившег председника", рекао је сенатор Ричард Блументал, члан Сенатског комитета за унутрашњу безбедност и владине послове, за "Фокс њуз" након поменутог брифинга.

"Вашингтон пост" наводи и да уочи јавног објављивања налаза извештаја, неколико високо позиционираних припадника Тајне службе најављује своје пензионисање. Тако је Мајк Плати, помоћник директора Канцеларије за заштитне операције, отишао је у пензију у петак 14. септембра, што је потврђено и у саопштењу Тајне службе.

Такође, у пензију ускоро одлази и Џон Бакли, виши извршни директор који помаже у надгледању канцеларије која одлучује која средства ће посветити обезбеђењу јавних догађаја, наводи се у електронској поруци послатој особљу Тајне службе. Виши агент Теренске канцеларије у Питсбургу, који је израдио безбедносни план, такође је наговестио своје планове да се повуче, рекао је један од званичника упознат са истрагом.

Кимберли Читл, дала је оставку на место директора агенције неколико дана након пуцњаве усред двостраначких позива да се повуче. Она се суочила са критикама јер није изнела детаље о истрази непосредно након напада и што је рекла да жели да сачека док се не заврши 60-дневни преглед, подсећа амерички лист.

Одговарајући на питања у вези са извештајем, Роу је у саопштењу рекао да су у извештају пронађене бројне грешке за које се агенција мора сматрати одговорном и да је започео ревизију у целој Тајној служби како би ојачао заштитни балон око више од 40 владиних званичника и чланова породице које тајна служба штити. Он је упозорио да ће појачавање овог обезбеђења коштати.

image