Муке са "патриотима" за Кијев: Холандија тражи другог савезника за слање система Украјини

Крајем маја холандско Министарство одбране саопштило је да намерава да испоручи Украјини систем "патриот", да има спремне "основне компоненте", као и да је зна које би земље могле да понуде додатне делове и муницију

Министарство одбране Холандије је крајем јуна известило парламент да ће ова земља и један савезник заједно обезбедити Украјини комплетан систем ПВО "патриот, међутим како сада наводе из министарства, то се неће десити.

Разлог за то је повлачење неименованог савезника из договора, пише "НЛ тајмс".

Подсећања ради, крајем маја холандско Министарство одбране саопштило је да намерава да испоручи Украјини систем "патриот", да има спремне "основне компоненте", као и да је зна које би земље могле да понуде додатне делове и муницију за "патриот". Позвала их је да "допринесу" из својих постојећих залиха, као што је Холандија учинила.

"Укључени смо у разговоре са партнерима о изради система 'патриот', укључујући обуку за украјинске посаде. Уз нашу понуду и консултације са партнерским земљама које обезбеђују неколико кључних делова и муниције, можемо Украјини да обезбедимо најмање један потпуно оперативан систем у кратком временском периоду", навела је тадашња министарка одбране Кајса Олонгрен.

Месец дана касније, министарка је известила да је успела да пронађе другу земљу која би сарађивала на овој донацији. Она тада није рекла која се друга држава јавила да помогне. Недељу дана касније, поновила је у писму парламенту да је све готово и договорено.

"Неопходне компоненте за комплетан систем 'патриот' су сада прикупљене. Холандија обезбеђује три лансирне станице и радар, остале неопходне основне компоненте испоручује савезник", рекла је Олонгренова.

Ипак, ове недеље испоставило се да компоненте које је требало да испоручи друга неименована земља нису спремне.

Наиме, садашњи министар одбране Холандије Рубен Брекелманс изјавио је за немачки "Франкфуретер алемајне цајтунг" да је Холандија недавно послала радар и да ће три лансирне станице ускоро бити пребачене у Украјину. Брекелманс је додао и да друге земље и даље траже преостале компоненте неопходне за комплетирање система.

"Још увек радимо на томе. У току су разговори са неколико партнера", рекао је он.

Портпарол холандског Министарства одбране је рекао да су "недавно" обавештени "да савезник не поштује претходно поменуту обавезу", одбивши да каже о којој држави је реч.