Свет

Нуланд: Трампов мировни план је поклон за Путина

Викторија Нуланд оценила је да је мировни план Доналда Трампа за окончање рата у Украјини, веома сличан ономе што је руски председник Владимир Путин више пута предлагао као услове мира
Нуланд: Трампов мировни план је поклон за ПутинаGetty © Kevin Dietsch

Бивша подсекретарка за политичка питања Стејт департмента Викторија Нуланд оценила је да је мировни план републиканског кандидата за председника САД Доналда Трампа за окончање рата у Украјини, веома сличан ономе што је руски председник Владимир Путин више пута предлагао као услове мира.

"Ово је велики поклон за Путина", изјавила је она за "Њујорк тајмс", коментаришући Трампов план, који је најавио амерички потпредседнички кандидат Џеј Ди Венс.

Нуланд сматра да је, на основу тог плана, нејасно ко ће обезбеђивати демилитаризовану зону, с обзиром да нема посебне жеље за увођењем великих међународних мировних снага.

Према њеним речима, у недостатку ових или других поузданих безбедносних гаранција, "Путин ће једноставно сачекати, одморити се, поново наоружати и доћи по остало".

Бивши стратег одбране Пентагона за време Трампове администрације Елбриџ Колби је, међутим, оценио да је план заснован "на реалној процени тренутног стања сукоба".

"Русија наставља да остварује значајне добитке у источној Украјини и врши контранапад у региону Курск. Ратови се обично завршавају око линије контакта између две супротстављене војске. И нема уверљивог разлога да се верује да ће Украјина победити", рекао је Колби.

Он је такође подржао идеју о одустајању од чланства Украјине у НАТО-у. Према његовим речима, ширење Алијансе даље на исток не одговара безбедносним интересима САД.

"Сенатор Венс је реалистичан и отворено поставља разуман оквир за окончање сукоба док се други људи упуштају у неку врсту неодговорне фантазије", рекао је Колби.

Како подсећа "Њујорк тајмс", Трамповим планом предвиђено је да се прекину војна дејства на линији контакта и постигне договор да Украјина у будућности одустане од идеје о приступању НАТО, како би дошло до окончања сукоба. Венс је навео да би у том случају "Руси задржали територију коју су заузели и демилитаризована зона би била успостављена дуж тренутних борбених линија".

Трамп је такође оценио да ће, ако Камала Харис победи на изборима у САД, доћи до "рата са Русијом".

image