Шолц одбио Украјину: Остајем при свом ставу

Немачки канцелар је искључио могућност испоруке оружја далеког домета Украјини, без обзира на одлуке партнера

Немачки канцелар Олаф Шолц намерава да инсистира да се Украјини не дозволи да користи оружје дугог домета за нападе дубоко на руску територију, пише лист "Велт".

Реч је о оружју које је кијевски режим добио од Немачке.

"То остаје тако. Остајем при свом ставу, чак и уколико друге земље одлуче другачије. Не намеравам то да радим, јер сматрам да је то проблематично", рекао је Шолц, мислећи на САД или неке европске земље.

Лист наводи да је Шолц ово изјавио на састанку са присталицама странке СПД у граду Пренцлау, који се налази у савезној држави Бранденбург.

Он је такође искључио могућност испоруке оружја далеког домета Украјини, без обзира на одлуке партнера, преноси агенција ДПА.

Током разговора са грађанима Шолц је потврдио да Берлин не намерава да испоручује Кијеву крстареће ракете "таурус" дугог домета јер би то повукло "озбиљан ризик од ескалације".

"Ја сам томе рекао 'не'", истакао је Шолц, пренела је агенција.

Шолц је позвао на преговоре о Украјини, а немачки медији је пренео да његов план подразумева да се рат зауставља дуж линије фронта, а да Русија задржава контролу над новоприсвојеним територијама.

Претходно је шеф Војног комитета НАТО Роб Бауер изјавио да сматра оправданим са војне тачке гледишта да се Кијеву дозволи да изводи нападе на Русију западним оружјем дугог домета. Истовремено је истакао да земље, које испоручују Украјини оружје, такође имају право да поставе одређене границе за његову употребу, пошто се осећају одговорним за то оружје.

Тренутно се на Западу воде дискусије о укидању забране кијевског режима на употребу западног оружја дугог домета за ударе дубоко у Русију. О овом питању требало је да се разговара на јучерашњем састанку америчког председника Џозефа Бајдена и британског премијера Кира Стармера, али на крају није било речи о овој теми.

Председник Русије Владимир Путин раније је рекао да земље НАТО-а разматрају не само о могућности да Украјина употреби западно оружје дугог домета, већ о директном учешћу у сукобу.

"Није реч о дозволи или забрани за кијевски режим да изводи нападе на руску територију. Они и тако нападају (руску територију) уз помоћ беспилотних летелица и других средстава. Али, када се ради о коришћењу далекометног оружја високе прецизности које се производи на Западу - то је скроз друга прича. Ради се о томе да, као што сам већ говорио - а то ће потврдити било какви стручњаци и код нас и на Западу - украјинска армија није у стању, она не може да изводи нападе савременим далекометним системима високе прецизности западне производње. То је могуће само уз помоћ коришћења обавештајних података добијених путем сателита, а њима Украјина не расположе", објаснио је Путин.

Како је приметио портпарол Кремља Дмитриј Песков, изјава руског лидера о последицама удара дубоко у Русију била је крајње јасна и недвосмислена да је стигла до циљаних адреса.