Свет

Вашингтон у паници: САД пребациле трупе и ХИМАРС на Аљаску због вежби руске морнарице

Поморске вежбе Русије "Океан-24", на којимa учествује и Кина, требало би да буду "сигнал противницима Вашингтона", наводи "Бизнис инсајдер"
Вашингтон у паници: САД пребациле трупе и ХИМАРС на Аљаску због вежби руске морнарицеwww.globallookpress.com © Artem Priakhin/Keystone Press Agency

Америка је хитно пребацила трупе и системе ХИМАРС на Алеутска острва на Аљасци због руских поморских вежби "Океан-24" на којимa учествује и Кина, пише "Бизнис инсајдер".

Како наводи лист, догађаји који су почели ове недеље требало би да буду "сигнал противницима Вашингтона".

"Ови маневри показују способност америчке пацифичке војске да пребаци своје снаге и средства без посебног обавештења чак и у најудаљенија подручја", рекао је командант 11. ваздушно-десантне дивизије генерал-мајор Џозеф Хилберт за "Бизнис инсајдер".

Наиме, руска поморска флота започела је планиране стратешке војне вежбе "Океан 2024" у Тихом и Северном леденом океану, као и Средоземном, Каспијском и Балтичком мору.

"Један од циљева је проширивање интеракције између руске морнарице и морнарица партнерских земаља, а један од основних задатака је провера готовости руске морнарице за интегрисану употребу високопрецизног и напредног наоружања", наводи се у саопштењу.

Како су прецизирали у министарству, у стратешке вежбе биће укључено више од 400 ратних бродова и подморница, око 7.000 јединица наоружања, војне и специјалне технике, више од 120 авиона и хеликоптера поморске авијације руске флоте и Ваздушно-космичких снага, као и више од 90.000 војног особља.

image