Невреме у Средњој Европи: Страдало седморо људи у три земље ЕУ, део Аустрије окован снегом (ВИДЕО)

У Чешкој водостај је достигао опасне нивое у десетак области широм земље, у Пољској се обављају евакуације из предострожности, водостај Дунава прети у Будимпешти и Братислави, а упозорења на временске непогоде су на снази и у Немачкој и Словенији

Снажно невреме праћено обилним пљусковима, олујним ветром, али и снегом погодило је овог викенда бројне европске земље, а према досадашњим извештајима надлежних служби страдало је укупно седморо људи: петоро у Румунији и по једна у Пољској и Аустрији. 

Због поплава изазваних обилним кишама, хиљаде људи евакуисано је данас у Чешкој, Пољској и Доњој Аустрији, која је проглашена за подручје катастрофе, а водостај река у централној Европи наставља да расте, укључујући и Дунав.

Услед циклона "Борис", који бесни изнад централне Европе, неки делови Чешке и Пољске суочили су се са најгорим поплавама за протеклих скоро 30 година, преноси Ројтерс.

У округу града Клоцка у југозападној Пољској једна особа се утопила, а 1.600 људи је евакуисано док су локалне реке достигле рекордни ниво водостаја и излиле се у неколико општина после вишедневних падавина.

"Ситуација је веома драматична. Најдраматичнија је у округу Клоцка", рекао је новинарима премијер Доналд Туск после састанка са Кризним штабом у граду Клоцку, преноси Ројтерс.

Око 17.000 домаћинстава у том округу остало је без струје и телефонског домета, а приступ неким насељеним местима је практично пресечен, рекао је Туск.

Клоцко, град од око 25.000 становника, делимично је под водом пошто је речни водостај достигао висину од 665 центиметара, што је знатно изнад алармантног нивоа од 240 центиметара и више од рекордних вредности забележених у време обилних поплава 1997. године када је 56 људи изгубило живот.

Невреме је погодило 19 места у осам округа у Румунији, а пет особа је страдало у источној Румунији. Јак ветар је оборио десетине стабала, која су оштетила аутомобиле и блокирала путеве и саобраћај у тој земљи. Падавине су у недељу у овој земљи биле нешто слабијег интензитета.

Делове Аустрије оковао је снег, а на висинама изнад 1.400 метара снежни покривач висок је преко метар.

"Оно што су у низијама киша и поплаве, на висинама изнад 1.400 метара, као што је Обертауерн, пао је снег висине метар", пишу аустријски медији.

Због обилне кише у неколико региона у Аустрији проглашена је ванредна ситуација, a рано јутрос грађане Беча и Доње Аустрије пробудиле су сирене за узбуну јер су нивои река убрзано расли.

Ватрогасац који се борио са поплавама у Доњој Аустрији страдао је, објавио је аустријски вицеканцелар Вернер Коглер на друштвеној мрежи Икс док су власти прогласиле покрајину, која окружује Беч, а која се граничи са Чешком и Словачком, подручјем катастрофе, преноси Ројтерс.

Оперативни центри прогласили су више десетина општина за подручја катастрофе због обилних падавина.

Ситуација са поплавама у Доњој Аустрији погоршала се у јуче у вечерњим сатима. У Валдфиртелу, око 120 километара северозападно од Беча, очекују се поплаве, које се у просеку дешавају сваких 100 година.

У Чешкој водостај је достигао опасне нивое у десетак области широм земље, плавећи куће и путеве у више градова и села.

Током последња 24 часа, пре свега на мерним станицама у чешким местима Јесенику и Бескидима, пало је преко 200 милиметара кише.

Око 250.000 домова у Чешкој остало је без струје због снажних ветрова и кише, а полиција је саопштила да је евакуисала 1.900 људи у региону код Липове Лазне.

У Пољској се обављају евакуације из предострожности, а надлежни упозоравају да "најгоре тек долази".

Водостај Дунава прети Будимпешти и Братислави, а упозорења на временске непогоде су на снази и у Немачкој, Аустрији и Словенији. 

Мађарски званичници упозорили су на прогнозе да ће водостај Дунава порасти и премашити висину од 8,5 метара, што је близу рекордне вредности од 8,91 метара колико је забележено 2013. године, пошто киша наставља да пада у Мађарској, Словачкој и Аустрији.