Свет

Зашто мир, кад може рат: Лондон тражи да се Кијеву дозволи удар на Русију, чак и без одобрења САД

Бивши британски премијер Борис Џонсон и пет бивших министара одбране те земље позвали су садашњег премијера Кира Стармера да дозволи Украјини да британским оружјем удари на руску територију
Зашто мир, кад може рат: Лондон тражи да се Кијеву дозволи удар на Русију, чак и без одобрења САД© Jack Taylor/Getty Images

Пет бивших британских министара одбране, као и бивши премијер Борис Џонсон, позвали су садашњег премијера Кира Стармера да дозволи Кијеву да користи британске пројектиле "сторм шедоу" за удар дубоко у Русију, чак и ако то значи занемаривање одговарајуће дозволе Сједињених Држава, пише "Тајмс".

Напомиње се да су међу онима, који су позвали на такав корак, бивши британски министри одбране Грант Шапс, Бен Волас, Гевин Вилијамсон, Пени Мордаунт и Лијам Фокс.

Раније је лист "Телеграф" објавио да је америчка дозвола Кијеву за коришћење британских пројектила "сторм шедоу" за нападе на Руску Федерацију неопходна из разлога што се ракете користе у тандему са америчким системима.

Наиме, у завршној изјави након састанка америчког председника Џозефа Бајдена и британског премијера Кира Стармера, Бела кућа није објавила одлуку америчког лидера да дозволи далекосежне ударе Оружаних снага Украјине западним пројектилима дубоко у руску територију.

Председник Русије Владимир Путин рекао је 12. септембра да НАТО земље сада не разговарају само о могућности да Кијев употреби западне ракете дугог домета, већ и да ли да се директно укључе у украјински сукоб.

"Ако та одлука буде донета и Украјини дозволе да употреби оружје дугог домета, то ће значити ништа друго до тога да се ради о директном учешћу земаља НАТО-а, САД, европских земаља у рату у Украјини. И то, природно, суштински мења саму суштину, природу сукоба. То ће значити да земље НАТО-а ратују против Русије. А, уколико је то тако, онда ћемо ми усвојити одговарајућу одлуку, полазећи од претњи са којима се суочавамо", упозорио је руски председник.

image