Тужиоци траже шест година затвора за Салвинија због спречавања искрцавања миграната

Невероватно је да један министар ризикује шест година затвора јер је бранећи границе радио свој посао, навео је заменик италијанске премијерке Матео Салвини

Италијански тужиоци затражили су шестогодишњу затворску казну за заменика италијанске премијерке Матеа Салвинија јер је у време док је био министар унутрашњих послова спречио искрцавање миграната у италијанску луку 2019. године.

"Тужиоци су затражили да бивши министар унутрашњих послова Салвини буде осуђен на шест година затвора", изјавио је адвокат организације "Опен армс" Артуро Салерни после рочишта у суботу, преносе данас француски медији.

Пресуда у судском процесу против Салвинија, који је почео у октобру 2021. године, могла би бити изречена идућег месеца, преноси француски лист "Фигаро".

Салвини није присуствовао рочишту, а претходно је на мрежи Икс написао како би опет исто поступио јер одбрана граница од илегалних миграната није злочин, како је навео.

"Невероватно је да један министар ризикује шест година затвора јер је бранећи границе радио свој посао", додао је он.

Након што је тужилац из Палерма затражио шестогодишњу затворску казну за њега, италијански званичник је изјавио да неће одустати од борбе за заштиту Италије и њених граница.

"Предаја? Никада. Не одустајем", рекао је лидер десничарске странке Лига.

Он се захвалио свима који су му пружили подршку и на друштвеним мрежама поделио изјаве солидарности, укључујући премијерку Ђорђу Мелони и шефа италијанске дипломатије Антонија Тајанија, преноси Анса.

Тужилац Гери Ферара рекао је у завршној речи на суду у Палерму на Сицилији да постоји једно неспорно кључно начело.

"Између људских права и заштите државног суверенитета, људска права су та која морају превладати у демократском систему", закључио је он.

Салвинију, челнику крајње десне Лиге и партнеру у коалицији премијерке Ђорђе Мелони, суди се због наводног лишавања слободе и злоупотребе положаја јер недељама није допуштао да се 147 миграната искрца са брода организације "Опен армс".

Салвини је у то време био министар унутрашњих послова.

Лидерка француске странке Национално окупљање, Марин Ле Пен, у суботу увече пружила је подршку Салвинију.

Она је на мрежи Икс осудила "право правно угњетавање с циљем ућуткивања" и "изузетно тешку казну док је цела Европа под поплавом миграната".

Брод је био усидрен на мору скоро три недеље пре него што је мигрантима допуштено да се искрцају на острво Лампедузу на основу судске одлуке.

Чланови "Опен армса" изјавили су да је физичко и психичко стање миграната достигло критичну тачку јер су санитарни услови на броду постали страшни, укључујући избијање шуге.

Године 2019, Салвини је спроводио политику "затворених лука" према којој је Италија забрањивала улазак хуманитарним бродовима који спасавају мигранте који су се насукали док су прелазили Средоземно море.

Салвини се већ суочио са сличним суђењем јер није дозволио да се 116 миграната искрца са брода италијанске обалске страже 2019, али је суд у Катанији одбацио те оптужбе 2021. године, подсећа париски лист.