Свет

Јужна Кореја у страху од кинеских камера за надзор: Мења их домаћом опремом

Из безбедносних разлога, војска је деинсталирала стотинак камера и мења их домаћом опремом
Јужна Кореја у страху од кинеских камера за надзор: Мења их домаћом опремом© Jean Chung/Getty Images

Јужнокорејска војска уклонила је више од 1.300 камера за надзор постављених у неколико база, укључујући и оне у близини границе са ДНРК, након што је сазнала да су произведене у Кини, пренела је агенција Јонхап, позивајући се на војног званичика.

"Утврђено је да су ЦЦТВ [кинески уређаји за видео надзор] дизајнирани да могу да преносе спољашње снимљене слике повезивањем на одређени кинески сервер", навео је званичник, и додао да "у стварности, никакви подаци нису процурили".

Наиме, крајем јула, војне и обавештајне власти Јужне Кореје откриле су да је камере за надзор, које је испоручила јужнокорејска компанија, произвео азијски гигант.

Из безбедносних разлога, војска је деинсталирала све камере и мења их домаћом опремом, а тренутно их је инсталирано око 100.

Како се наводи, надзорне камере нису коришћене за контролу границе са ДНРК, већ за војне кампове за обуку и ограде база.

У међувремену, компанија, која је испоручила камере, осумњичена је за фалсификовање земље порекла опреме, те војска разматра да против ње покрене судски поступак.

image