Свет

"Тајмс" потврдио Путинове речи: Кијев не може да користи "сторм шедоу" без САД

Како је навео један од бивших министара одбране, ракете не лете право ка мети, већ се оне "провлаче кроз иглене уши" користећи ГПС и податке теренског мапирања
"Тајмс" потврдио Путинове речи: Кијев не може да користи "сторм шедоу" без САДGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Украјина неће моћи ефикасно да користи британске крстареће ракете "сторм шедоу" за нападе на циљеве дубоко унутар територије Руске Федерације без параметара за гађање које добија од САД, преноси "Тајмс".

Британски лист је цитирао пет бивших британских министара одбране и бившег премијера Бориса Џонсона, који су тврдили да би Лондон требало да једнострано дозволи Кијеву да користи своју муницију за гађање међународно признате територије Русије уместо да чека одобрење Вашингтона.

"Нема замисливог разлога за одлагање", оценио је Џонсон.

Међутим, како истиче "Тајмс", Велика Британија би могла да дозволи употребу "сторм шедоуа", без дозволе и помоћи САД, али би ове ракете у том случају вероватно биле пресретнуте дејством руске ПВО или би скренуле са курса.

Како је навео један од бивших министара одбране, ракете не лете право ка мети, већ се оне "провлаче кроз иглене уши" користећи ГПС и податке теренског мапирања.

"Апсолутно је могуће да се ракете лансирају једностраном одлуком, али оне вероватно не би стигле до циља са електронским ометањем које Руси имају. Руско електронско ратовање је учинило ГПС неупотребљивим. Они га ометају", рекао је један од званичника и додао:

"Због тога морају да се користе друге врсте података, који су у власништву Американаца".

Иако су у питању поверљиви подаци, британски лист наводи да се највероватније ради о способности мапирања терена.

Вреди подсетити да је председник Владимир Путин још пре неколико дана навео да украјинска армија није у стању, односно да не може да изводи нападе савременим системима великог домета западне производње, без коришћења обавештајних података добијених путем сателита, којима Кијев не располаже.

То и представља главни разлог због ког би се доношење одлуке да се Украјини дозволе удари овом врстом наоружања по дубини руске територије сматрало "директним учешћем НАТО-а у рату против Русије".

image