Свет

И то се десило: Хути балистичким ракетама погодили централни део Израела

Званичник јеменских милитаната Хезама ал-Асад упозорио је да ће "бити још изненађења"
И то се десило: Хути балистичким ракетама погодили централни део Израела© Mohammed Hamoud/Getty Images

Јеменска милитантна група Хути данас је преузела одговорност за напад балистичким ракетама које су јутрос први пут имале домет до централног дела Израела и запретила новим нападима.

"То је приморало више од два милиона циониста да побегну у склоништа по први пут у историји непријатељства", рекао је војни портпарол Хута у саопштењу.

Насрудин Амер, заменик шефа канцеларије за медије јеменских Хута, у објави на мрежи Икс је поручио да је ракета испаљена из Јемена стигла до Израела након што 20 (израелских) пројектила није успело да је пресретне", описујући овај напад као "почетак".

Израелска војска је саопштила да истражује исход покушаја пресретања јеменске ракете, преноси "Тајмс оф Израел".

Хути су додали да ће касније у току дана издати детаљније саопштење о плану напада на Израел, а званичник јеменских милитаната Хезама ал-Асад упозорио је да ће "бити још изненађења".

Раније данас, у Тел Авиву и широм централног Израела огласиле су се сирене за ваздушну узбуну, а војска је саопштила да је су ракете земља-земља испаљене из правца Јемена.

"Након сирена које су се недавно огласиле у централном Израелу, идентификована је ракета земља-земља која је прешла у централни Израел са истока и пала на отворено подручје. Није било извештаја о повређенима", саопштила је тада војска.

Истовремено, ИДФ је саопштила да је бараж од око 40 ракета испаљен из Либана у правцу Галилеје, Голанске висоравни и пограничног насеља Метула, а у нападу није било повређених.

Нетанјаху: Израел ће "скупо наплатити" напад на нашу територију

Израелски премијер Бенjамин Нетанјаху поручио је Хутима у Јемену да ће Израел "скупо наплатити" напад на израелску територију.

"Хути би требало да знају да ћемо скупо наплатити било какав покушај да нам нашкоде", рекао је он на почетку недељног састанка кабинета, преноси "Тајмс оф Израел".

Нетанијаху је истакао да се тренутна ситуација на северу Израела "неће наставити" и изразио решеност да учини све што може како би евакуисано становништво из тог региона вратио кућама.

image