Свет

На ивици светског рата: САД нас гурају даље у сукоб, Европљани су марионете

Занимљиво је да је према "Њујорк тајмсу", садашња администрација у Вашингтону дала дозволу Зеленском да користи оружје за ударе дубоко на територију Русије, али Кијев за то неће моћи да користи америчко оружје, већ само оно које ће им испоручити Европљани
На ивици светског рата: САД нас гурају даље у сукоб, Европљани су марионетеGetty © Omar Marques/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден ће дозволити Украјини да ланисира беспилотне летелице и ракете дубоко у руску територију све док је реч о дроновима и пројектилима које обезбеђују европски савезници, пише италијански мислилац и политички писац Андреа Марћиљано за сајт "Електомагацине".

Ово је, како се наводи, проверена вест, јер долази из "Њујорк тајмса", који има изворе из Вашингтона и Беле куће.

Наравно, сваком је познато да Бајден није у сјајној менталној форми и да други, иза кулиса, одлучују у Вашингтону. А исти људи су за Баједновог наследника поставили Камалу Харис.

Ипак, ова вест даје повода за размишљање, тврди Марћиљано. Јасно је да напад у дубину руске територије мора да изазове одговарајућу руску реакцију, а са њом ће доћи до ширења сукоба, који ће превазићи све што смо до сада гледали, подвлачи италијански писац.

Међутим, чак ни Путин неће моћи да не реагује на ове нападе. У сложеној алхемији Кремља би тада превладало војно крило, које сада види директну конфронтацију са Западом као неизбежну. Једноставно речено: ми идемо ка новом светском рату, закључује Марћиљано.

Рат је за сада избегнут само због оклевања руске владе. Изгледа да Путин чека исход председничких избора у САД.

Међутим, постоје они у Вашингтону који не желе преговоре и који покушавају да ескалирају украјински сукоб, до те мере да ниједном новом председнику САД не би било лако да се повуче из њега.

Занимљиво је да је према "Њујорк тајмсу", садашња администрација у Вашингтону дала дозволу Зеленском да користи оружје за ударе дубоко на територију Русије, али Кијев за то неће моћи да користи америчко оружје, већ само оружје које ће Кијеву испоручити Европљани. То, како констатује Марћиљано, довољно много говори о "независности" Западне Европе.

У ствари, све ово делује као лоша фарса, додаје италијански писац. У сукоб нас воде такозвани европски лидери, који се шепуре својом ратоборношћу, али су само марионете, које покрећу моћници с оне стране Атлантика.

То је постало савршено јасно последњих дана, када се немачки канцелар, јадни Шолц, усудио да предложи мир са Русијом. То је реалан предлог, којим би цео Донбас био враћен под контролу Москве. Донбас је иначе, подсећа Марћиљано, руски по историји и језику.

Овај реализам су у Немачкој ућуткали са крајњом ароганцијом. О реакцијама НАТО-а и актуелне америчке администрације да и не говоримо.

Чак и слепцу, какви су изгледа сви коментатори и аналитичари италијанске телевизије, требало би да буде јасно да ће актуелна америчка администрација та која жели светски рат са Русијом, сматра италијански писац.

Међутим, европски савезници су ти који својим оружјем треба да омогуће да до овог сукоба дође, док би се Вашингтон у том сукобу држао по страни.

Веома занимљив сценарио, али он ће суштински зависити од става Москве. Односно, он ће зависити од Путина и оних који настављају да обуздавају ратоборне импулсе, док чекају исход америчких избора, закључује Марћиљано.

image