Украјинци демантовали да желе прекид ватре: "Наш план ће ојачати Украјину"

Владимир Зеленски ће у наредним недељама представити председнику САД Џозефу Бајдену, као и председничким кандидатима Камали Харис и Доналду Трампу, украјински план

Немачки "Билд" је објавио да ће Владимир Зеленски током своје следеће посете Сједињеним Државама, представити план који укључује спремност Украјине да замрзне сукоб у неким областима. Међутим, портпарол украјинског министарства спољних послова Георгиј Тихиј демантовао је писање немачког листа наводећи да Украјина не планира да пристане на било какво "замрзавање" сукоба.

Како се прецизира у тексту који је објавио немачки лист, стратегија Зеленског "укључује и захтев да му се дозволи коришћење западног оружја за напад на Русију и спремност Украјине да прихвати локално примирје на одређеним деловима фронта и, самим тим, замрзавање тренутне ситуације".

Додаје се да ће у наредним недељама украјински план бити представљен председнику САД Џозефу Бајдену, као и председничким кандидатима Камали Харис и Доналду Трампу.

Георгиј Тихиј је, међутим, изјавио да Украјина не планира да пристане на било какво "замрзавање" рата.

"Не, Украјина не планира да пристане на било какво 'замрзавање' рата. Извор који је ово казао не зна за план Владимира Зеленског", написао је Тихиј на платформи "Икс", пренео је Укринформ.

Према Тихијевим речима, елементи које ће Зеленски представити у САД "несумњиво ће ојачати, а не ослабити Украјину и њене војнике".

Институт за проучавање рата приметио је да Бразил и Кина промовишу свој мировни план у шест тачака "Политичко решење украјинске кризе", чији су кључни принципи "наклоњени Русији", навео је украјински портал и додао да је Зеленски рекао да је кинеско-бразилски предлог о окончању рата деструктиван.

Овим поводом огласила се и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захрова је изјавила да више нема сврхе коментарисати изјаве Владимира Зеленског.