Свет

Огласио се Бајден поводом атентата на Трампа, осумњичени величао Украјину

Рајан Рут (58), осумњичен за нови атенат на Трампа имао је веб страницу на којој је покушавао да прикупи новац и регрутује добровољце да оду у Кијев
Огласио се Бајден поводом атентата на Трампа, осумњичени величао Украјину© Tanjug/AP Photo/Audrey McAvoy

Нема места за политичко насиље или било какво насиље у нашој земљи, изјавио је поводом новог атентата на бившег председника САД Доналда Трампа актуелни амерички председник Џозеф Бајден.

Он је навео да је поручио свом тиму да обезбеди да Тајна служба има све ресурсе, капацитете и заштитне мере неопходне да би бивши председник имао сталну заштиту.

"Обавештен сам о ономе што федерални истражни органи истражују као могући атентат на бившег председника Трампа. Осумњичени је у притвору и похваљујем рад Тајне службе и њихових партнера у спровођењу закона за будност и напоре да заштите бившег председника и оне око њега. Лакнуло ми је што је бивши председник неповређен", навео је Бајден.

Мађарски премијер Виктор Орбан, са којим Трамп имао веома добре политичке односе и који се летос и састао с њим, изразио је забринутост за Трампову безбедност и пружио му подршку.

"Јасно је да је живот председника Трампа у опасности до његове победе. Молимо се за вас, господине председниче", поручио је Орбан у објави на друштвеним мрежама.

Само девет недеља након што је републикански председнички кандидат Трамп преживео покушај убиства на предизборном скупу у Батлеру, Пенсилванија, јуче се догодила нова пуцњава у његовом голф клубу у Вест Палм Бичу на Флориди. ФБИ је саопштио да је бивши председник био мета "очигледног покушаја убиства".

Агенти америчке Тајне службе који су били у близини места где је Трамп играо голф, приметили су цев пушке како вири из жбуња, отприлике 400 метара даље, преноси АП.

Агент је пуцао, нападач је испустио пушку и побегао у теренцу, остављајући ватрено оружје заједно са два ранца, нишаном и "гопро" камером, рекао је шериф округа Палм Бич Рик Бредшо.

Човек је ухапшен нешто касније у суседном округу, а медији су пренели да је његово име Рајан Рут (58) како су за агенцију АП рекла три извора из истраге.

Рут живи у Северној Каролини, са сином наводно води фирму везану за грађевинске послове, а на друштвеним мрежама често је објављивао о рату у Украјини.

Имао је веб страницу на којој је покушавао да прикупи новац и регрутује добровољце да оду у Кијев како би се придружили борби против "руске инвазије". 

Рут је више пута изразио жестоку подршку Кијеву у десетинама често бесмислених објава 2022, наводећи да је спреман да се бори и умре за Украјину и да "треба да спалимо Кремљ до темеља", известио је Си-Ен-Ен.

"Желео бих да купим ракету од вас. Желим да ставим на њу бојеву главу и завршим са Путиновим бункером у Црном мору", написао је у поруци Илону Маску, преноси "Њујорк пост".

Рут је провео неколико месеци у Кијеву 2022. и испричао је за "Њујорк тајмс" о својим покушајима да регрутује бивше војнике који су ратовали у Авганистану да се боре у Украјини. Он је такође за "Њузвик" говорио о свом ангажовању око прикупљања добровољаца за Међународну легију за одбрану Украјине.

На годишњицу почетка Специјалне војне операције, 24. фебруара 2023. Рут је говорио и за "Фајненшел тајмс" описујући меморијал који је назвао "Заставе палих", посвећен погинулима, и за који је рекао да их има 10.000.

Цитирајући га, ФТ је за Рута тада навео да је бивши грађевински радник који живи на Хавајима и који је један од неколико хиљада странаца који су, након што су видели вести о почетку "руске инвазије" отпутовали у Украјину почетком 2022. како би волонтирали као медицинско особље или се као добровољци придружили борбама. 

Републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин изјавила је да ако се потврди идентитет осумњиченог, јасно је да је он "опседнут ратом у Украјини, који финансирају САД".

Она је додала да Конгрес захтева одговоре, будући да САД знају сваког човека који је путовао у Украјину, као што је то изгледа случај са Рутом, и да јавност заслужује да зна шта су државни органи знали о њему.

Узбуњивач Едвард Сноуден довео је у питање то да америчке обавештајне агенције нису имале ниикакав "контакт" са осумњиченим, указујући на његове наводне везе са Украјином и гласну подршку Кијеву.

"За сада знамо мало, али с обзиром на лично и јавно учешће наводног Трамповог атентатора у војним активностима у Украјини, тешко је замислити да агенције Беле куће могу да тврде да су им чисте руке и да нису имале никакав контакт. Осећа се нешто од Освалдових вибрација овде", написао је Сноуден на Иксу.

Трампов син Доналд Трамп млађи назвао је осумњиченог "психопатом" који вероватно "проводи доста времена гледајући левичарску пропаганду".

У јуну 2020. објавио је пост на Иксу у којем је тражио од тадашњег председника Трампа да наложи Министарству правде да кривично гони недолично понашање полиције.

Последњих година његови постови критичнији су према Трампу, а више подршке показује председнику Бајдену и потпредседници Камали Харис.

У јулу, након покушаја атентата на Трампа у Пенсилванији, Рут је позвао Бајдена и Харис да посете рањене у пуцњави у болници и присуствују сахрани ватрогасца убијеног на скупу.

"Трамп никада неће учинити ништа за њих... покажите свету шта су саосећање и хуманост", наводи се у посту којим се Рут изгледа обратио Харисовој.

Подаци о регистрацији бирача показују да се регистровао као независни гласач у Северној Каролини 2012, а последњи пут је гласао лично током предизбора Демократске странке у држави у марту 2024.

Рут је такође дао 19 мањих донација за гласање у укупном износу од 140 долара од 2019. године.

image