Део Европе под водом: Киша не престаје да пада, пребројавају се страдали (ВИДЕО)

Румунију, Чешку, Пољску, Словачку, Мађарску, јужну Немачку и делове Аустрије погодиле су обилне падавине што је изазвало разорне поплаве

Број жртава поплава у централној и источној Европи које је донео циклон Борис повећао се на 15, а реч је о најгорим поплавама у последње две деценије на подручју од Аустрије до Румуније.

У Чешкој је евакуисано више од 12.000 људи, а четвртина домаћинстава је остала без струје, наводи Ројтерс.

У Румунији су поплаве протеклог викенда однеле шест живота, док су у Аустрији страдали ватрогасац и двојица мушкараца од 70 и 80 година.

Пољска агенција ПАП јавила је да је у Пољској пет особа погинуло у поплавама.

У Чешкој Републици једна особа је изгубила живот услед невремена, рекао је полицијски званичник.

Министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер изјавио је да је влада у Будимпешти потпуно спремна за пораст водостаја Дунава и његових притока и да је 12.000 војника у приправности за пружање помоћи.

За пораст водостаја Дунава припрема се и словачка престоница Братислава.

У Аустрији су током ноћи нивои река опали, али су званичници најавили други талас киша и поплава.

У Чешкој водостај достигао опасне нивое у десетак области широм земље, плавећи куће и путеве у више градова и села. На Алпима je већ пао први снег, a забелело се и на Јахорини.

У Аустрији, која је погођена обилним падавинама које је централној и источној Европи донео циклон Борис, најтежа ситуација са поплавама је у покрајини Доња Аустрија, која је у недељу проглашена за подручје катастрофе.

Због обилних падавина саобраћај у Бечу данас је делимично обустављен, школе су у ванредном режиму, многе улице су затворене, а до неких зграда се може доћи само чамцем, јављају аустријски медији.

Лист "Хојте" преноси да је јавни превоз у застоју и да је подземна железница делимично затворена због кварова метроа услед поплава изазваних обилним кишама.

У Бечу је до сада у невремену шест особа повређено, саопштиле су градске власти на конференцији за новинаре.

Стотине људи спасено је током викенда у Доњој Аустрији, која је тешко погођена поплавама и проглашена за подручје катастрофе.

Невероватне количине кише, понегде чак четири пута веће од просечних вредности у септембру, довеле су до изузетно тешке ситуације у источној Аустрији.

Иако је ноћ између недеље и понедељка у Доњој Аустрији била мирна, метеоролози су за данас прогнозирали јаку кишу, наводећи да ће пасти и до 60 литара кише по квадратном метру.

Званичници у Мађарској упозоравају на раст водостаја Дунава

Водостај река у централној Европи наставља да расте, укључујући и Дунав.

У Будимпешти су званичници упозорили на прогнозе да ће водостај Дунава порасти и премашити висину од 8,5 метара, што је близу рекордне вредности од 8,91 метара колико је забележено 2013. године, пошто киша наставља да пада у Мађарској, Словачкој и Аустрији.

"Према прогнозама, једна од највећих поплава после више година ближи се Будимпешти, али ми смо за то спремни", рекао је градоначелник мађарске престонице Гергељ Карачоњ.

Пољска се и данас бори са поплавама

Пољска се и данас бори са поплавама изазваним обилним кишама које је донео циклон Борис, а због критичне ситуације влада планира да током дана прогласи стање природне катастрофе, јавља пољска агенција ПАП.

У Ниси је евакуисана болница, док је Вроцлав под упозорењем на поплаве, а велика штета је причињена у Ладек-Здрoју и околини.

Влада ће данас због поплава одржати ванредну седницу, а планирано увођење стања природне катастрофе омогућиће да терет управљања кризом буде пренет са локалних самоуправа на владу, наводи пољска агенција.

Градоначелник Вроцлава Јацек Сутрик објавио је ноћа упозорење на поплаве за Вроцлав и навео да би кроз град могла протећи максимална очекивана количина воде, односно око 3.000. кубних метара у секунди.

Очекује се да ће плавни талас стићи до Вроцлава у уторак.

Ситуација је критична и у Ниси у региону Опоља, где вода у појединим насељима преплављује улице.

Драматичне сцене забележене су у Ниси у окружној болници, где је вода ушла у болничко одељење Хитне помоћи, одакле су пацијенти евакуисани понтонима и чамцима, наводи ПАП.

Национални здравствени фонд саопштио је да су евакуисана 33 пацијента, међу којима су деца, труднице и пацијенти са интерних и хируршких одељења.

Становници Ладек-Здроја, који се сећају поплаве 1997. године, тврде да је сада ситуација много гора.

У Ладеку је вода оштетила скоро све мостове, укључујући и мост из 16. века.
Град је прекривен блатом, муљем и шљунком.

Пољски геолог Кшиштоф Галош упозорио је у недељу да се повећава ризик од клизишта у областима погођеним поплавама.

Министарство просвете саопштило је да ће од данас бити обустављена настава у 350 образовних установа у четири региона на подручјима угроженим поплавама, пре свега у областима Доња Шлеска и Опоље.

Реке у Хрватској још далеко од опасних нивоа

Услед обилних падавина протеклих дана нагло су порасли водостаји река у Хрватској, али су још далеко од опасних нивоа, иако је прошле седмице било местимичних изливања.

Томислав Новосел из Хрватских вода каже да одбрана од поплава нема.

"Мало је порасла Купа, Сава у Загребу, али ништа драматично", рекао је Новосел за ХРТ.

Прати се, каже, водостај Дунава, док су прогнозе за Муру и Драву ублажене.

"Хидролози из Мађарске прогнозирају високи водостај Дунава у Будимпешти, изнад +800. Можда има пет водостаја који су били изнад тога у последњих 70-80 година. То јасно мора доћи и код нас, имамо времена за припрему. У Мађарској се врхунац очекује с петка на суботу. Има 200 километара од Будимпеште до Батине. Значи, тек почетком наредне седмице очекујемо тај талас у Хрватској", рекао је Новосел.

Истакао је да за разлику од Дунава, пуно брже путују бујичне реке као што су Купа и Сава, која се излила у петак, али није било опасности за Загреб нити за подручја низводно.

Мура и Драва су у овом тренутку сигурне, рекао је Новосел и додао да са Савом у Хрватско неће бити проблема.

Појашњава да, због суше током лета, обилне падавине претходних дана већином је упила земља и зато није било високог водостаја Купе ни осталих водотока.

Према речима Новосела, ситуација у европским земљама је драматична.

"Сигуран сам да су они извукли неке поуке. Кад у два дана падне 300 до 400 милиметара кише, ту једноставно одбране нема. Природа је некад неумољива и јача од људске руке", навео је Новосел.