Свет

Град под опсадом: Ескалација рата банди у матичном граду "Ел Чаповог" картела

Број жртава у Синалои попео се на 19, након што је седам нових убистава регистровано прошлог петка
Град под опсадом: Ескалација рата банди у матичном граду "Ел Чаповог" картелаwww.globallookpress.com © Arturo Hernandez/Keystone Press Agency

Док се повећава страх од ескалације рата између криминалних група, регистровано је још седам убистава прошлог петка у савезној мексичкој држави Синалоа, дому картела који је својевремено водио злогласни "Ел Чапо".

Тако се само у претходној недељи број жртава попео на 19, будући да је 12 убистава регистровано између понедељка и четвртка. 

Тужилаштво у Синалои саопштило је да су две нове жртве убијене у главном граду Кулијакану, а пет у општини Конкордија. За оба места се у саопштењу наводи да су поприште "насиља између криминалних група".

Тужилаштво је такође саопштило да је примило осам пријава у Кулијакану о киднапованим мушкарцима.

Нови талас насиља навео је затварање радњи и прекид јавног превоза у Кулијакану, и отказана је прослава Дана независности, која је требало да се одржи данас.

Синалоа је база истоименог картела који је некада водио Хоакин "Ел Чапо" Гузман, који сада служи доживотну казну затвора у САД.

Како наводи Ројтерс, звук пуцњаве и изгорела возила постали су уобичајене сцене у главном граду државе Кулијакан у којем живи скоро милион људи, а видео снимци на друштвеним мрежама приказују конвоје тешко наоружаних наоружаних људи који возе главним саобраћајницама.

Тензије између две најмоћније фракције картела Синалоа су расле од краја јула, када је трговац људима и вођа једне од тих група, Исмаел "Ел Мајо" Замбада, ухапшен у Сједињеним Државама.

Вођа картела, за кога се верује да је у средњим 70-им, тврдио је да га је старији члан Лос Чапитоса, друге фракције картела, киднаповао, а затим одвео у Сједињене Државе против његове воље.

Одлазећи председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је да војска покушава да одржи ред, напоменувши да власти "морају да се побрину да становништво не буде погођено".

image