Јеменски Хути централни Израел погодили хиперсоничном ракетом?

Израелска војска је саопштила да испитују како је пројектил могао да стигне до централних делова земље, а да га противваздушна одбрана не пресретне

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху упозорио је јеменске Хуте да ће "скупо платити" напад на централни Израел протеклог викенда.

Напад, у којем је погођено ненасељено подручје, први је пут да је пројектил који су испалили Хути стигао тако далеко, отприлике 2.000 километара од Јемена.

Израелска војска је саопштила да испитују како је пројектил могао да стигне до централног дела земље, а да га противваздушна одбрана не пресретне.

Хути су рекли да је операција укључивала "нови тип хиперсоничне ракете", што би могло да објасни зашто су израелски напори да обори оружје били неуспешни.

Портпарол Хута такође је упозорио на нове нападе уочи годишњице почетка рата у Појасу Газе.

Лист "Вашингтон пост" пренео је, позивајући се на Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), да је земља-земља пројектил погодио покретне степенице на железничкој станици у граду Модиин у централном Израелу.

ИДФ је саопштила да се ракета вероватно "распала у ваздуху", али није навела да ли су за то одговорни пројектили пресретачи.

Јеменски пројектил стигао је до Израела након што "20 пројектила није успело да га пресретне", навео је представник Хута, Насрудин Амер.