Свет

Медведев: А шта ако је атентатор на Трампа радио за кијевски режим?

Заменик председника Савета безбедности Русије осврнуо се на то што је осумњичени за атентат Рајан Рут регрутовао плаћенике за украјинску војску
Медведев: А шта ако је атентатор на Трампа радио за кијевски режим?www.globallookpress.com © © Artem Priakhin

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев прокоментарисао је "украјинске везе" осумњиченог за атентат на бившег америчког председника Доналда Трампа и упитао се да ли ће бити евентуалних последица због таквог његовог деловања.

"Питам се шта ће се десити ако се испостави да је новог неуспелог атентатора на Трампа (Рајана) Рута, који је регрутовао плаћенике за украјинску војску, ангажовао неонацистички режим у Кијеву за овај покушај убиства", написао је Медведев на Иксу. 

Рут је провео неколико месеци у Кијеву 2022. и испричао је за "Њујорк тајмс" о својим покушајима да регрутује бивше војнике који су ратовали у Авганистану да се боре у Украјини. Он је такође за "Њузвик" говорио о свом ангажовању око прикупљања добровољаца за Међународну легију за одбрану Украјине.

"Фајненшел тајмс", за који је говорио о меморијалу посвећеном палим борцима за Украјину, представио га је као једног од хиљаде волонтера који су отишли у ову земљу након почетка Специјалне војне операције.

Све то уз објаве на друштвеним мрежама у којима је позивао да се Кремљ "спали до темеља".

Баш због његових активности у Украјини, и републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин и узбуњивач Едвард Сноуден указали су у својим објавама на друштвеним мрежама да је он вероватно био познат америчким обавештајним агенцијама, јер САД знају сваког човека који је путовао у Украјину, како је навеле Гринова.

Она је истакла да Конгрес заслужује одговоре шта су безбедносне агенције знале о том човеку.

image