Свет

Шта ће руске компаније представити на сајму ваздухопловства и наоружања у Јужној Африци?

У питању је сајам који се одржава на сваке две године, а на овогодишњем ААД се очекује учешће више од 300 компанија из великог броја држава
Шта ће руске компаније представити на сајму ваздухопловства и наоружања у Јужној Африци?© Petrov Sergey/news.ru

На међународном сајму ваздухопловства и наоружања - "Ваздухопловство и одбрана Африке 2024" (African Aerospace and Defence, ААД) који се одржава у Преторији у Јужноафричкој Републици, руска компанија "Рособоронекспорт" ће представити неке од савремених система за заштиту оклопних возила од дронова, беспилотне летелице, оклопна возила, као и низ стрељачко наоружања.

Како се наводи у саопштењу "Рособоронекспорта", на сајму који се одржава од 18. до 22. септембра у ваздухопловној бази "Ватерклоф центурион", компанија ће организовати јединствену изложбу руских излагача на којој ће бити приказано више од 250 примерака војних, цивилних и вишенаменских производа. 

Иначе у питању је сајам који се одржава на сваке две године, а на овогодишњем ААД се очекује учешће више од 300 компанија из великог броја држава.

"Већина експоната је успешно коришћена у реалним условима и модернизује се узимајући у обзир искуства из савремених војних операција", напомиње "Рособоронекспорт".

Према писању компаније, савремени војни сукобу су показали потребу за додатном заштитом оклопних возила од нових претњи - попут извиђачких, борбених и вишенаменских беспилотних летелица.

Због тога ће компанија први пут у Африци представити савремене системе за заштиту оклопних возила, међу којима је и чувена "накидка", која у великој мери смањује топлотни и радарски одраз тенкова и других оклопњака. Поред тога, руска компанија ће представити и нове моделе решеткастог оклопа, као и комплете динамичке заштите оклопних возила.

Једна од главних ставки на изложби руских предузећа су и оклопна возила точкаши, која служе за транспорт моторизованих јединица, пружање ватрене подршке, као и за евакуацију рањених и пружање прве помоћи.

Стога ће посетиоци имати прилику да виде возила као што су "тајфун-к", ЗА-СпН "титан", З-СТС "ахмат", "спартак", "тигар" и модернизовано санитетско возило "линза", која су у потпуности састављена од компоненти домаће производње у склопу програма замене увозних делова.

Што се тиче ваздухопловног сегмента, руске компаније представиће савремене транспортне и борбене авионе и хеликоптере, међу којима је и стратешки бомбардер Ту-160, као и школско-борбени авион Јак-130, чија ће модернизована верзија бити представљена 2024. године за промоцију на светском тржишту.

Поред авиона и хеликоптера, ту су и беспилотне летелице, попут извиђачко-борбене "орион-е", извиђачке "орлан-10е", "орлан-30" и С-350 "скат", као и лутајућа муниција "куб-е".

За опремање војних, специјалних и полицијских јединица, "Рособоронекспорт" ће на свом штанду приказати широк спектар стрељачког оружја, укључујући аутоматске пушке "калашњиков" серије 200, АК-15, АК-308 и АК-19.

Такође, посетиоци ће моћи да се упознају са руским снајперским пушкама "чукавин" и "драгунов" (са преклапајућим кундаком), пиштољима МПЛ, ПЛЦ, МПЛ-1,  "викинг" и аутоматом ППК-20. У склопу изложбе стрељачког наоружања биће представљени и различити термовизијски и оптички нишани.

Поред војне, компанија ће изложити и опрему за полицијске јединице као што су трауматски пиштољи ПБ-4СП "оса", вишенаменски штитови и низ ручних шок, димних и других ручних бомби.

"Рособоронекспорт" ће делегацијама афричких земаља са излазом на море демонстрирати способности патролног брода пројекта 22160 и брзе вишенаменске, јуришне и десантне чамце и пловила из породице БК-10 и БК-16

Поред тога, представници руских компанија ће имати низ састанака са партнерима са афричког континента, на којима ће бити договорена даља сарадња у домену наоружања и војне опреме.

image