Свет

Тотални преокрет: Кандидат "Грузијског сна" обећава извињење због рата с Русијом 2008.

Сакашвилијев "злочиначки режим" је покренуо рат по налогу страних сила, поручио је "најмоћнији човек Грузије", Биџина Иванишвили
Тотални преокрет: Кандидат "Грузијског сна" обећава извињење због рата с Русијом 2008.Getty © Georgian Dream Party / Handout/Anadolu Agency/Getty Images

Бивши премијер Грузије и кандидат партије "Грузијски сан" на предстојећим општим изборима Биџина Иванишвили рекао је да би Тбилиси требало да се извини становницима Јужне Осетије због рата с Русијом 2008.

Русија је признала Јужну Осетију и Абхазију, као независне државе након што су руски миротворци одбили напад грузијске војске под Михаилом Сакашвилијем у петодневном рату 2008.

Иванишвили, којег "Еурактив" назива "најмоћнијим човеком Грузије", рекао је на митингу у граду Гори, родном месту Јосифа Стаљина, да је Сакашвилијев "злочиначки режим" покренуо рат по налогу страних сила, како је јавио грузијски јавни емитер "1ТВ".

"Одмах после избора 26. октобра, они који су подстакли рат суочиће се са правдом", рекао је Иванишвили, додавши да ће се његова земља тада "извинити" за рат.

Сакашвили служи шестогодишњу затворску казну због злоупотребе положаја.

image