Свет

Нови атентат на Трампа: Шта се до сада зна и каква је украјинска веза

Председнички кандидат Доналд Трамп поново је био мета покушаја убиства
Нови атентат на Трампа: Шта се до сада зна и каква је украјинска везаGetty © Justin Sullivan / Staff

Бивши председник САД и председнички кандидат републиканаца Доналд Трамп за длаку је избегао нови покушај убиства, када су агенти Тајне службе отворили ватру на атентатора који се крио у жбуњу Трамповог голф терена на Флориди.

Агенти су га открили пошто је кроз ограду терена за голф протурио цев пушке, најмање 250 метара од Трампа.

Осумњичени за покушај убиства идентификован је као Рајан Весли Рут, грађевински радник са Хаваја рођен 1966. године.

Рут је ухапшен док је црним "нисаном" покушао да побегне са терена на којем је Трамп играо голф. На месту на којем су га открили агенти Тајне службе пронађена су два ранца, "гопро" камера и аутоматска пушка налик "калашњикову".

Према информацијама које преносе амерички медији, Рајан Весли Рут се по друштвеним мрежама хвалио како је једно време провео као добровољац у Украјини, те да је касније помагао у регрутацији бораца за тај фронт, наводно из редова авганистанских војника који су побегли од талибана.

Осумњичени за атенат на Трампа тада је рекао да се сам никада није борио у Украјини и да су га одбили зато што је престар и нема војно искуство. Он је тврдио и да је саставио списак стотина Авганистанаца који су се налазили између Ирана, Пакистана и Авганистана, а које је желео да некако пошаље у Украјину.

Рут је за "Њујорк тајмс" рекао и да је био у Вашингтону где је тражио да се састане са неким од конгресмена. Говорио је о "поткупљивању корумпираних званичника и фалсификовању пасоша" као и да чини све што је потребно да доведе Авганистанце у Украјину, али да је било јасно да није имао прави начин да оствари своје циљеве, истиче амерички лист.

Агенти ФБИ који истражују покушај убиства на Доналда Трампа очекују да ће Федерални суд у Јужној Флориди захтевати "процену менталног здравља" Рајана Веслија Рута пре било каквог могућег кривичног поступка, рекао је извор за Си-Ен-Ен.

На основу бројних "несувислих" објава на мрежама за које се верује да су Рутове у вези са међународним геополитичким догађајима, тај извор је навео да савезни истражитељи очекују да ће његово ментално здравље бити испитано у оквиру судског поступка како би се утврдило да ли је способан за суђење.

Рут је више пута изразио жестоку подршку Кијеву у десетинама често бесмислених објава 2022, наводећи да је спреман да се бори и умре за Украјину и да "треба да спалимо Кремљ до темеља", известио је Си-Ен-Ен.

"Желео бих да купим ракету од вас. Желим да ставим на њу бојеву главу и завршим са Путиновим бункером у Црном мору", написао је у поруци Илону Маску.

"Спреман сам да одлетим за Краков и одем до границе са Украјином да се добровољно пријавим, борим и умрем... Могу ли ја да будем пример Морамо да победимо", навео је на Иксу у марту 2022.

Како је додао извор Си-Ен-Ена, није подигнута оптужница, али процене менталног здравља нису неуобичајене у случајевима који укључују претње федералним званичницима од стране појединаца који можда имају проблема са менталним здрављем.

Бивши председник САД Доналд Трамп се, у међувремену, вратио на своје имање Мар-а-Лаго на Флориди и обратио присталицама, поручивши им да је безбедан и да га ништа неће зауставити.

Бела кућа је, након инцидента на Флориди, саопштила да су председник САД Џозеф Бајден и потпредседница Камала Харис обавештени о безбедносном инциденту на Трамповом међународном голф терену. "Осетили су олакшање када су сазнали да је безбедан. Њихов тим ће их редовно обавештавати о развоју ситуације", навела је Бела кућа.

Рут је пре више од две деценије осуђен због поседовања оружја за масовно уништење - односно аутоматске пушке.

Рут је тада имао 36 година и ухапшен је након трочасовног сукоба са полицијом када се забарикадирао у локалну фирму за покривање кровова у Гринсбороу у Северној Каролини након што је јурио покушао да побегне саобраћајцима машући ватреним оружјем.

На основу јавно доступних информација, Рут - иначе регистровани демократа који је према сопственом признању 2016. гласао за Трампа - има подужи полицијски досије због, између осталог, "кршења закона о оружју" и "терористичких претњи" из 2002.

Ово је био други покушај убиства председничког кандидата републиканаца Доналда Трампа за два месеца.

Први покушај се догодио 13. јула у градићу Бејкер у Пенсилванији. Томас Метју Крукс пуцао је на Доналда Трампа на скупу у Батлеру, када је Трамп задобио повреду уха.

Два атентата у размаку од неколико месеци изазвала су сумње у јавности и спекулације да неко Трампу ради о глави.

Узбуњивач Едвард Сноуден довео је у питање то да америчке обавештајне агенције нису имале никакав "контакт" са осумњиченим, указујући на његове наводне везе са Украјином и гласну подршку Кијеву.

"За сада знамо мало, али с обзиром на лично и јавно учешће наводног Трамповог атентатора у војним активностима у Украјини, тешко је замислити да агенције Беле куће могу да тврде да су им чисте руке и да нису имале никакав контакт. Осећа се нешто од Освалдових вибрација овде", написао је Сноуден на Иксу.

image