Свет

Криминална прошлост и украјинске везе: Како је нападач знао кад Трамп игра голф

За разлику од првог атентата на јавном скупу, други напад се догодио на месту и у време чија сатница и локација нису отворени за јавност јер представљају део приватних активности бившег председника САД
Криминална прошлост и украјинске везе: Како је нападач знао кад Трамп игра голф© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Познатом узбуњивачу и бившем припаднику америчке Националне безбедносне агенције (НСА) Едварду Сноудену све је замирисало на Ли Харви Освалда, осумњиченог за атентат на Џона Кенедија, док је коментарисао ухапшеног за нови покушај убиства републиканског председничког кандидата Доналда Трампа - Рајана Рута (58).

Осим што је у десетинама објава на друштвеним мрежама ватрено подржавао Украјину, Рут је, како су својевремено писали мејнстрим западни медији попут "Њујрок тајмса", "Фајненшел тајмса" или "Њузвика", као волонтер, како су га представили, био у Украјини 2022. да помогне њену борбу, а по сопственом сведочењу регрутовао је и добровољце за украјинску војску или страну легију. 

С обзиром на његове војне активности, тешко је замислити да обавештајне службе САД нису имале никакав контакт с њим, констатује Сноуден. Републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин указује да власти САД знају сваког човека који је отишао у Украјину и да је време да објасне шта конкретно знају о овом појединцу.

Конзервативни активиста Џек Пособек уверен је да су шансе "нула одсто" да Рут никада није био у контакту са неким из обавештајне службе поводом својих украјинских активности, док контроверзни радијски водитељ Алекс Џоунс тврди да је атентатор на Трампа бивши амерички борац који је служио у украјинској Легији странаца.

Једно од интригантних питања у низу многих око личности новог нападача јесте свакако: како је он знао у које време ће бивши председник САД играти голф у свом клубу? Одлазак Доналда Трампа на голф терене је одлука у "последњем минуту", рекао је добро упућени извор за Си-Ен-Ен. 

Јер за разлику од првог атентата који је догодио на јавном, предизборном и унапред најављеном скупу, овог пута пушка се појавила из жбуња усред приватног живота Доналда Трампа.

Једна од могућности је да у Тајној служби и полицијским и безбедносним органима који се баве заштитом Доналда Трампа постоји некакав одлив одговарајућих информација, а друга да је нападач данима осматрао и чекао своју прилику, указује за РТ Балкан бивши начелник у БИА Радиша Роскић.

"Шта је вероватније тешко је рећи. Атентатор је у овом случају лице са криминалном прошлошћу, суђен и кажњаван због неовлашћеног држања и ношења оружја, прокламовани присталица америчке помоћи и већих и јачих америчких активности када је у питању сукоб у Украјини. Таква личност је у стању, с обзиром на очигледно врло високу мотивацију, да данима буде постављен и чека појаву Трампа на голф теренима", каже Роскић. 

Коментаришући његове активности у Украјини и могућа сазнања која је обавештајна служба по том основу морала да има о њему, бивши начелник БИА каже да таква лица по правилу буду под одговарајућом пажњом безбедносних органа.

"Могуће је да се ради о пропустима аналитичког дела апарата безбедносних служби у Америци, али исто тако није тешко претпоставити је атентатору који има таква политичка стремљења и такве екстремне ставове када су у питању светска збивања и она у САД мало потребно да би приступио неком оваквом акту", наводи Роскић.

Политиколог Александар Павић сматра да је информације о кретању бившег председника САД нападач могао добити или из Трамповог окружења или од Тајне службе која га обезбеђује.

"А Тајна служба је већ под озбиљном сумњом због потпуно неадекватног обезбеђивања током првог атентата. Та тајна служба је препуна људи који су службеници 'дубоке државе', оне која је устала против Трампа", каже Павић за РТ Балкан.

Он додаје да због његових активности у Украјини нема шансе да Рут није имао координацију и контакте са неким из америчких тајних служби.

"То је једноставно искључено. Он је отворено регрутовао добровољце, а то је немогуће без америчких тајних служби. Да ли је он неки спољни сарадник или неко ко је њихов скривени или прави агент, то и није толико битно, они и не користе своје праве агенте за овакве послове које он ради. Али нема шансе да није повезан са америчким обавештајним службама, а сигурно и са украјинским", уверен је Павић.

Ово је већ други пут да Трампа узимају на нишан после председничке дебате, што је само по себи занимљиво, указује новинар РТ интернешенела Небојша Малић.

"Ту је онда и чињеница да је осумњичени некако знао где ће Трамп да буде, и успео да се намести са аутоматом на пушкомет. А трећа занимљива ствар је што се ради о човеку који буквално иде у медије по памет и верује у сваку 'тренутну ствар' која му се сервира из либералног естаблишмента", каже Малић.

Он истиче да постоје докази да је Трампов нападач ишао у Украјину, скупљао паре за "азовце" и хтео да регрутује борце из Авганистана да се боре против Русије.

"То се не ради онако приватно, већ ту мора да су умешани прсти неке службе. И онда се поставља питање, ко је шта знао и када. А ако је судити по ФБИ истрази атентата у Пенсилванији, нећемо никада сазнати", закључује Малић.

Посебно је забрињавајуће што је ово други атентат на Трампа и то само девет недеља након што је пуцано на њега на предизборном скупу у Пенсилванији када је и рањен.

"Унапред се пројектује атмосфера хаоса око избора и то одговара 'дубокој држави' јер она није сигурна у исход избора и унапред праве хаотично окружење. То је део њиховог плана јер сматрају да не могу више да владају у нормалним околностима чак и кад би формално Камала Харис победила на изборима", наводи Павић.

Он додаје да је иста та "дубока држава" свет довела на ивицу глобалног сукоба.

"Они су сад у фази да им одговара и унутрашњи сукоб у самој Америци, а и глобални сукоб и то је оно што је најопасније од свега. Атентати на Трампа су само део шире стратегије спровођења тих хаотичних сценарија у дело", каже Павић.

image