Свет

Токајев објаснио ситуацију Шолцу: Русија је војно непобедива

Како би се постигао мир у Украјини, неопходно је пажљиво размотрити мировне иницијативе различитих држава и донети одлуку о прекиду сукоба, а затим прећи на разговоре о територијалним питањима, указао је казахстански председник
Токајев објаснио ситуацију Шолцу: Русија је војно непобедиваGetty © Michael Kappeler/picture alliance

Русија је војно непобедива, даља ескалација у Украјини ће довести до непоправљивих последица по цело човечанство, изјавио је председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев на састанку са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

Последице ће утицати и све земље које су директно укључене у руско-украјински сукоб, указао је Токајев у разговору са немачким канцеларом у Астани.

Како преноси прес-служба казахстанског председника, Токајев је истакао да је добра шанса за постизање примирја пропуштена када је Украјина одбила да закључи Истанбулски споразум.

"Али прилика за мир и даље постоји. Неопходно је пажљиво размотрити мировне иницијативе различитих држава и донети одлуку о прекиду сукоба, а затим прећи на разговоре о територијалним питањима", навео је Токајев и подржао план који су предложиле Кина и Бразил.

"Лидери држава долазе и одлазе, али народи, посебно суседни, морају да живе у миру и међусобном разумевању", нагласио је казахстански председник.

Казахстан са Русијом има најдужу копнену границу на свету, а њихова сарадња се развија у оквиру стратешког партнерства и савезништва, истакао је он.

Са друге стране, у Казахстану се са истинском симпатијом односе према украјинском народу и његовој јединственој култури, навео је Токајев и додао: "Никада није било несугласица међу нашим државама. Амбасада наше земље наставља да функционише у Кијеву".

Шолц је у понедељак допутовао у званичну посету Казахстану ради учешћа на другом самиту "Централна Азија + Немачка" где су у плану разговори о реализацији заједничких инвестиционих пројеката.

image