Орбан одложио говор у ЕП због поплава у Мађарској

Мађарски лидер требало је да у среду говори у парламенту у Стразбуру и представи програм активности мађарског председавања Саветом ЕУ

Мађарски премијер Виктор Орбан је одложио говор који је требало у среду да одржи у Европском парламенту због поплава које су погодиле ту земљу, а које су  изазване циклоном "Борис".

"Због екстремних временских услова и текућих поплава у Мађарској, одложио сам све своје међународне обавезе", рекао је Орбан.

Мађарски лидер требало је да у среду говори у парламенту у Стразбуру и представи програм активности мађарског председавања Саветом ЕУ.

Из ЕП је саопштено да је председница ЕП Роберта Мецола разговарала са Орбаном и нагласила да ће Парламент учинити све што може да угроженима пружи помоћ, преноси "Политико".

У саопштењу се додаје да је Мецола навела да ће разговарати са политичким групама да се седница, која је заказана за ову недељу одложи.

Број жртава поплава у централној и источној Европи које је донео циклон "Борис" повећао се на 15, а реч је о најгорим поплавама у последње две деценије на подручју од Аустрије до Румуније, укључујући Мађарску.

Министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер изјавио је да је влада у Будимпешти потпуно спремна за пораст водостаја Дунава и његових притока и да је 12.000 војника у приправности за пружање помоћи.