Кијевски режим послао терористичкој групи дронове у замену за милитанте?

Кијев је захтевао искусне лидере из редова Чечена и Ујгура за формирање наоружане групе плаћеника која би учествовала у сукобу на страни Оружаних снага Украјине

Кијевски режим предао је серију дронова исламистичкој терористичкој групи у замену за одред милитаната, рекао је добро обавештен извор из Сирије за "РИА Новости".

"Хајат Тахрир ал Шам (Организација за ослобођење Леванта) је добила дронове од украјинске стране у замену за које ће пребацити искусне милитанте и вође групе Кијеву", рекао је саговорник руске медијске агенције.

Према његовим речима, Кијев је захтевао искусне лидере из редова Чечена и Ујгура за формирање наоружане групе плаћеника која би учествовала у сукобу на страни Оружаних снага Украјине.

Састанци представника Украјине и терориста се, према његовим речима, одржавају на сиријско-турској пограничној територији у региону Идлиб.

Сиријски лист "Ал-Ватан" је нешто раније, позивајући се на изворе у опозицији у Идлибу, известио да је шеф Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов у сталном контакту са лидером ове терористичке организације и да разматрају регрутовање милитаната за учешће у сукобу против Русије.

Напомиње се да се као приоритет регрутују милитанти са постсовјетског простора као и да обука и премештање у Украјину траје већ најмање два месеца.

На овај проблем је указао и руски министар спољних послова Сергеј Лавров који је истакао да украјинске специјалне снаге активно увлаче радикалне исламисте у своје терористичке делатности.

Прошле недеље је турски лист "Ајдинлик", позивајући се на изворе, писао да је Кијев Организацији за ослобођење Леванта понудио 75 дронова у замену за ослобађање радикалних антируских милитаната који се налазе у затвору групе као да постоје снимци преговора јунских у Идлибу.

Коментаришући те информације, званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова је указала да кијевски режим већ дуго одржава контакте са терористичком руљом.

"Али проблем је још већи. Сам кијевски режим се претворио у нову међународну терористичку групу, иза које, по устаљеној традицији, стоје Вашингтон и Лондон", закључила је Захарова.