Мелонијева: Италија не разматра давање дозволе Украјини за коришћење оружја дугог домета

За Италију је важно да Кијев створи најбоље услове за мировне преговоре, рекла је италијанска премијерка и потврдила да ће италијанска страна подржавати украјинску колико год то буде било потребно

Рим не разматра давање дозволе Украјини за коришћење западног оружја дугог домета за напад на руску територију, за Италију је важно да Кијев створи најбоље услове за мировне преговоре, рекла је италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

"Одлуку о дозволи употребе оружја дугог домета доносе оне земље које испоручују ово оружје, узимајући у обзир релевантно законодавство", објаснила је Мелонијева на конференцији за новинаре након преговора са британским колегом Киром Стармером.

"У Италији се о овој резолуцији данас не расправља", навела је Мелонијева и напоменула да одлуку о овом питању не треба доживљавати као прекид подршке Украјини, као и да ће италијанска страна подржавати украјинску колико год то буде било потребно.

Већ неко време западни званичници разматрају да ли да украјинској војсци укину забрану на коришћење оружја дугог домета које јој је испоручено за ударе на Руску Федерацију, с обзиром на то да је Москва јасно ставила до знања да би то било прелажење њених црвених линија.

Путин је објаснио да се не ради о забрани или дозволи, већ чињеници да украјинска војска није способна да сама користи такво оружје, што значи да ће га употребљавати уз помоћ НАТО и војске САД, и то уз западне обавештајне податке добијене помоћу сателита, којима Украјина не располаже.

Како је нагласио, Русија може да промени тактику сходно "претњи са којом се суочава".