Суд подигао оптужницу против Трамповог атентатора: Терете га за илегално поседовање оружја

У судским документима се наводи да подаци са мобилног телефона показују да је Рут био у близини голф терена на Флориди више од 11 сати

Амерички суд подигао је две оптужнице против Рајана Веслија Рута, човека осумњиченог за покушај убиства бившег председника САД Доналда Трампа, за поседовање ватреног оружја.

Тачке оптужнице укључују поседовање ватреног оружја након што је кривично осуђен и поседовање ватреног оружја са избрисаним серијским бројем.

Рочиште о притвору одређено је за 23. септембар, а читање оптужнице заказано је за 30. септембар, преноси Си-Ен-Ен. Тужилац Адам Мекмајкл је рекао даће тражити да оптужени остане у притвору.

Судија је саопштио да Рут није у стању да приушти сопственог адвоката, зато што нема никакву уштеђевину. Оптужени, који се накратко појавио у савезном суду у Вест Палм Бичу, где је одговарао површно на питања о свом радном статусу и приходима, је рекао да је пре хапшења зарађивао 3.000 долара месечно, као и да осим два камиона на Хавајима нема никакву имовину.

Он је носио плави комбинезон, имао је ланце око руку и ногу и осмехивао се док је разговарао са јавним браниоцем и прегледао документе пре првог појављивања.

Његов адвокат је одбио да да коментар по завршетку рочишта.

Сумња се да је Рут, који је власник мале грађевинске компаније на Хавајима, планирао да нападне бившег председника док је играо голф.

У судским документима који су данас достављени се наводи да подаци са мобилног телефона показују да је Рут, био у близини голф терена бившег председника на Флориди више од 11 сати пре него што су га власти приметиле

Наводи се и да је мобилни телефон Рајана Рута био лоциран у близини области дуж линије дрвећа од отприлике 1:59 ујутро до приближно 13:31 поподне, 15. септембра 2024. године, пренео је Ројтерс.

Рут је ухапшен у недељу недуго након што је побегао пошто су агенти тајне службе отворили ватру на њега јер је уперио полуаутоматску пушку ка голф клубу бившег председника Доналда Трампа у Вест Палм Бичу на Флориди, док је Трамп играо голф.

Он је често критиковао Трампа на друштвеним мрежама, a имао је веб страницу на којој је величао Украјину и покушавао да прикупи новац и регрутује добровољце да оду у Кијев како би се придружили борби против "руске инвазије".