Свет

Стејт департмент: САД још нису дозволиле Кијеву нападе далекометним оружјем на Русију

Настављамо да сарађујемо са нашим украјинским партнерима како да их најбоље подржимо, саопштио је портпарол Стејт департмента Метју Милер
Стејт департмент: САД још нису дозволиле Кијеву нападе далекометним оружјем на Русију© Tanjug/AP Photo/Charles Dharapak

После преговора америчког председника Џозефа Бајдена и британског премијера Кира Стармера, Сједињене Државе нису спремне да објаве укидање ограничења за Оружане снаге Украјине на ударе далекометним оружјем дубоко у Русију, изјавио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

"Настављамо да сарађујемо са нашим украјинским партнерима како да их најбоље подржимо, како да им најбоље обезбедимо средства и обавештајну подршку. Али, немамо потврду о укидању ограничења употребе западних ракета дугог домета", нагласио је он.

На Западу су се недавно водиле расправе о укидању забране кијевског режима на употребу западног оружја дугог домета за удар дубоко у Русију.

Британски премијер Кир Стармер и председник САД Џозеф Бајден разговарали су у петак у Вашингтону о томе да ли да дозволе Кијеву да користи ракете дугог домета против циљева у Русији, али одлука није саопштена, наводи Ројтерс.

Претходно је данас одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да поздравља разговоре о украјинској употреби ракета дугог домета за нападе на руску територију, али да би било какву одлуку о том питању морали да донесу појединачни савезници.

Поједини амерички званичници су веома скептични да би дозвољавање употребе таквих ракета направило значајну разлику у борби Кијева против руских снага.

Владимир Путин је прошлог четвртка рекао да НАТО проучава не само могућност употребе западног оружја дугог домета од стране Оружаних снага Украјине, већ и директно учешће у сукобу.

"Није реч о дозволи или забрани за кијевски режим да изводи нападе на руску територију. Они и тако нападају (руску територију) уз помоћ беспилотних летелица и других средстава. Али, када се ради о коришћењу далекометног оружја високе прецизности које се производи на Западу - то је скроз друга прича. Ради се о томе да, као што сам већ говорио - а то ће потврдити било какви стручњаци и код нас и на Западу - украјинска армија није у стању, она не може да изводи нападе савременим далекометним системима високе прецизности западне производње. То је могуће само уз помоћ коришћења обавештајних података добијених путем сателита, а њима Украјина не расположе", објаснио је Путин.

image