Свет

Тајна служба: Трампова партија голфа у недељу није била у његовом званичном распореду

Пролазимо кроз медијске извештаје и јавне изјаве осумњиченог Рајана Рута који је говорио да жели да регрутује авганистанске војнике и друге да се боре за Украјину, рекао је званичник ФБИ
Тајна служба: Трампова партија голфа у недељу није била у његовом званичном распореду© Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Нема велике разлике у обезбеђивану имања кандидата републиканаца на предстојећим председничким изборима Доналда Трампа сада и до 2017. године, када је бивши председник био на функцији, изјавио је вршилац дужности директора Тајне службе Роналд Роу.

Роу је рекао да је око имања на Флориди постоји "велико присуство униформисаних лица" и додатна средства Тајне службе.

Он је нагласио да Трампова партија голфа у недељу није била у његовом званичном распореду, називајући то "активношћу која се не бележи".

"Саставили смо безбедносни план и тај безбедносни план је успео", рекао је Роу.

Он је казао да осумњичени за покушај убиства Трампа Рајан Весли Рут није имао у видокругу бившег председника када су га агенти ухватили у недељу.

Рут је био на јавној страни ограде голф терена, рекао је Роу.

"Док се бивши председник Трамп кретао ка петој рупи, преко пута и ван видокруга шесте рупе, агент, који је визуелно 'чистио' подручје шесте рупе, видео је субјекта наоружаног нечим што је сматрао пушком и одмах употребио своје ватрено оружје", рекао је он.

Према његовим речима, "субјекат који није имао линију погледа на бившег председника" побегао је са лица места, није пуцао, нити је пуцао на агенте Тајне службе.

Након покушаја атентата на Трампа 13. јула, Тајна служба је појачала обезбеђивање већ појачане заштите бившег председника, казао је Роу.

"У данима који су уследили, председник (САД Џозеф) Бајден је јасно ставио до знања да жели највиши ниво заштите за бившег председника Трампа и за потпредседницу Харис. Тајна служба је појачала ниво заштите и она је била на снази јуче", додао је он.

Рајан Весли Рут осумњичен за убиство бившег председника САД и кандидата републиканаца на предстојећим председничким изборима Доналда Трампа био је активно присутан на интернету, рекао је специјални агент Џефри Б. Велтри.

Велтри је из теренске канцеларије ФБИ у Мајамију, рекао да агенција пролази кроз све постове осумњиченог и историју претраживања на мрежи, пренео је Си-Ен-Ен.

"Пролазимо кроз медијске извештаје и јавне изјаве које је дао да жели да регрутује авганистанске војнике и друге да се боре за Украјину", рекао је он.

Истакао је да за сада нема информација да је осумњичени деловао са неким другим.

Велтри је рекао да агенција сматра да је очигледан покушај убиства Доналда Трампа "изузетно озбиљан". Агенција је "одлучна" да пружи одговоре о томе шта је довело до догађаја који су се десили, рекао је Велтри.

ФБИ ради са својим партнерима на тражењу налога за претрес возила, мобилног телефона и других уређаја Рајана Веслија Рута, рекао је он.

Истражни тим ФБИ, заједно са канцеларијом америчког тужиоца за јужни округ Флориде и Одељењем за националну безбедност Министарства правде, активно заједно раде на потрази и накнадном извршењу налога за претрес.

"До сада, налози укључују уређај за видео снимање, мобилне уређаје субјекта, возило и друге електронске уређаје који се налазе на раније познатим адресама", рекао је Велтри на конференцији за новинаре.

Рут је ухапшен у недељу недуго након што је побегао пошто су агенти тајне службе отворили ватру на њега јер је уперио полуаутоматску пушку ка голф клубу бившег председника Доналда Трампа у Вест Палм Бичу на Флориди, док је Трамп играо голф.

Републикански председнички кандидат остао је неповређен и склоњен на безбедно, саопштила је полиција.

Пуцњава се догодила око два месеца након што је Томас Метју Крукс извео атентат на Трампа на скупу у Батлеру, у Пенсилванији 13. јула, када је Трамп задобио повреду уха.

image