Свет

Калифорнија: Преживели Холокауста сада ће лакше моћи да врате уметнине које су украли нацисти

Закон, који је у понедељак потписао гувернер Гевин Њусом, има за циљ да реши деценијама дугу борбу јеврејске породице да врати чувену импресионистичку слику коју су морали да продају нацистима
Калифорнија: Преживели Холокауста сада ће лакше моћи да врате уметнине које су украли нацистиGetty © Print Collector / Contributor

Импресионистичка слика из 19. века коју је Јеврејка била приморана да прода нацистима током Другог светског рата корак је ближе повратку кући, захваљујући новом закону Калифорније.

Закон, који је гувернер Гевин Њусом потписао у понедељак, пружиће преживелима Холокауста и њиховим породицама веће шансе у судским случајевима покренутим у покушају да им се врате уметнине које су украли или отели нацисти.

Њусом је у саопштењу навео да држава има "морални и правни императив" да обезбеди да се "вредна и сентиментална дела" која су украли нацисти врате преживелима Холокауста и њиховим породицама.

Закон је, пише "Политико", "инспирисан" недавном пресудом федералног суда да слика Камила Писароа из 1897. коју су отели нацисти треба да остане у шпанском музеју уместо да буде враћена породици Јеврејке у Калифорнији.

"Невероватна је брука што шпанска влада и даље задржава слику. Они знају и признали су да је украдена од ове породице", рекао је Џеси Габријел, копредседавајући Правног јеврејског кокуса Калифорније. "Време је да се та грешка исправи."

Лили Касирер Нојбауер је 1939. године била принуђена да прода слику нацистичком проценитељу уметности за 360 долара да би побегла из Немачке непосредно пре избијања Другог светског рата, према судским документима. Слика је потом више пута мењала власнике пре него што ју је 1993. године немачки магнат продао музеју Тисен-Борнемиса у Мадриду. Процењује се да "Улица Сен-Оноре поподне, ефекти кише" вреди десетине милиона долара.

Лилин унук Клод Касирер сазнао је за постојање слике 2000. године и затражио је назад, али је музеј то одбио навевши да нису знали да је украдена и да су слику набавили легалним путем.

Породица Касирер одговорила је тужбом 2005. године, што је изазвало вишегодишњу заврзламу у којој је случај дошао пред Врховни суд и више пута представљен Апелационом суду деветог округа. Суштина случаја била је утврђивање да ли шпански или калифорнијски закон треба да одреди власништво над сликом.

То питање је деловало решено када су судије Врховног суда 2022. године једногласно донеле одлуку да се примењује закон Калифорније. Међутим, трочлано веће Деветог округа одлучило је раније ове године да се шпански закон треба користити за утврђивање власништва над сликом, захваљујући одредби у калифорнијском закону који дозвољава да се закони стране владе користе у неким случајевима када постоје правне контрадикције.

Габријелов закон, који одмах ступа на снагу, појашњава да се, приликом одлучивања о враћању уметнине или неког другог комада личне имовине који су одузети као резултат политичког прогона, користи калифорнијски закон.

Давид Касирер, који је покренуо тужбу након што је његов отац Клод умро 2010. године, рекао је да закон омогућава породици "да коначно поврати наше импресионистичко ремек дело".

image