Свет

Мета је руско друштво: Зеленски би да уништи "удобан живот" обичних Руса

Зеленски жели да његови западни спонзори учине његову земљу "довољно јаком" да поткопа просперитет обичних грађана Русије
Мета је руско друштво: Зеленски би да уништи "удобан живот" обичних РусаGetty © Leon Neal

Једини начин да се руски председник Владимир Путин учини вољним да преговара је напад на руско друштво и уништавање "удобног живота" који воде обични људи, тврди Владимир Зеленски.

Зеленски је у интервјуу за Си-Ен-Ен тврдио да Путин не жели да преговара зарад окончања сукоба Москве и Кијева и да само јавно мњење у Русији може да га притисне да то учини.

Ако је руски народ у опасности, ако нема лагодан живот, ако живи без енергије, схватиће цену рата, рекао је Зеленски и оценио да би у том случају Руси почели да позивају на мир. 

Упркос тврдњама Зеленског, Москва је више пута изражавала спремност да преговара о току сукоба. Одмах по ескалацији сукоба, две стране су заправо биле близу постизања мировног споразума у ​​Истанбулу, али је Кијев на крају одустао од преговора под притиском својих западних спонзора.

Кијев је од тада предузео више корака како би спречио наставак мировног процеса, укључујући и изричиту забрану преговора са Москвом коју је Зеленски потписао 2022.

Међутим, став Русије о преговорима се променио након текуће украјинске инвазије на Курску област. Напад је подстакао руског председника да повуче понуду о прекиду ватре коју је изнео раније ове године.

Претходно је Путин рекао да ће подржати моментално примирје ако Кијев пристане на одређене војне и политичке уступке.

Очигледну промену става Москве о том питању додатно су објаснили други највиши руски званичници, укључујући бившег министра одбране и председника Савета безбедности Сергеја Шојгуа. Шојгу је прошле недеље оптужио Кијев за "тероризам највишег нивоа" због покушаја да гађа нуклеарну електрану Курск.

"Нисмо преговарали са терористима, не преговарамо, нити ћемо – а они су управо то", навео је Шојгу.

image