Мета је руско друштво: Зеленски би да уништи "удобан живот" обичних Руса

Зеленски жели да његови западни спонзори учине његову земљу "довољно јаком" да поткопа просперитет обичних грађана Русије

Једини начин да се руски председник Владимир Путин учини вољним да преговара је напад на руско друштво и уништавање "удобног живота" који воде обични људи, тврди Владимир Зеленски.

Зеленски је у интервјуу за Си-Ен-Ен тврдио да Путин не жели да преговара зарад окончања сукоба Москве и Кијева и да само јавно мњење у Русији може да га притисне да то учини.

Ако је руски народ у опасности, ако нема лагодан живот, ако живи без енергије, схватиће цену рата, рекао је Зеленски и оценио да би у том случају Руси почели да позивају на мир. 

Упркос тврдњама Зеленског, Москва је више пута изражавала спремност да преговара о току сукоба. Одмах по ескалацији сукоба, две стране су заправо биле близу постизања мировног споразума у ​​Истанбулу, али је Кијев на крају одустао од преговора под притиском својих западних спонзора.

Кијев је од тада предузео више корака како би спречио наставак мировног процеса, укључујући и изричиту забрану преговора са Москвом коју је Зеленски потписао 2022.

Међутим, став Русије о преговорима се променио након текуће украјинске инвазије на Курску област. Напад је подстакао руског председника да повуче понуду о прекиду ватре коју је изнео раније ове године.

Претходно је Путин рекао да ће подржати моментално примирје ако Кијев пристане на одређене војне и политичке уступке.

Очигледну промену става Москве о том питању додатно су објаснили други највиши руски званичници, укључујући бившег министра одбране и председника Савета безбедности Сергеја Шојгуа. Шојгу је прошле недеље оптужио Кијев за "тероризам највишег нивоа" због покушаја да гађа нуклеарну електрану Курск.

"Нисмо преговарали са терористима, не преговарамо, нити ћемо – а они су управо то", навео је Шојгу.