А сад озбиљно да разговарамо: Италија позива на мировне преговоре о Украјини уз учешће Русије

Министар иностраних послова Антонио Тајани предложио је одржавање самита ове године

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани позвао је међународну заједницу да напорније ради на решавању сукоба Русије и Украјине и изразио наду да би "озбиљна мировна конференција могла да буде одржана пре краја године".

Последњи међународни скуп посвећен решавању украјинске кризе одржан је овог лета у Швајцарској. Русија, међутим, није позвана да учествује, а догађај који је толико рекламиран као важан, на крају није дао никакве резултате, а многе присутне земље су одбиле да подрже заједничку декларацију самита.

"Верујем да морамо да радимо на организацији конференције попут оне која је одржана у Швајцарској пре неколико месеци уз учешће Русије и Кине", рекао је Тајани за "Коријере дела сера".

"Русија, очигледно, не може да стигне са захтевом за потпуну предају Украјине. Мир је нешто друго, то мора бити праведан мир који гарантује независност Украјине", додао је министар из редова Берлусконијеве странке Форца Италија.

Москва је швајцарски скуп оценила као "пародију преговора", будући да је све било подређено расправи о такозваној "формули мира" Владимира Зеленског, коју је Русија одбацила као нереалну.

Неколико других европских лидера такође је почело да позива на другу рунду међународних преговора о Украјини, овога пута уз учешће Русије.

Прошле недеље је немачки канцелар Олаф Шолц изјавио да је потребна нова мировна конференција и да "Русија мора да буде за столом". Он је инсистирао на томе да Кијев и његове западне присталице морају да "истраже које су опције на располагању" за решавање сукоба.

Москва је више пута наглашавала да никада није одбила да преговара са Украјином, али је истакла да такви разговори не смеју бити засновани на неким "ефемерним захтевима" већ на реалности на терену и на документима потписаним на последњим руско-украјинским преговорима у Турској у 2022.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је, међутим, прошле недеље да Москва не види одговарајуће услове да отпочне мировне преговоре и да тек треба да чује било какве изјаве о том питању од "земље која заправо води цео овај процес", алудирајући на САД.