Брисел одбацио захтев Будимпеште за рефундацију трошкова за заштиту граница: Не дугујемо вам ништа

Европска комисија не планира да издвоји две милијарде евра, које Мађарска тражи за заштиту спољних граница ЕУ

Европска комисија (ЕК) одбацила је тврдње Мађарске да Брисел Будимпешти дугује две милијарде евра за заштиту спољних граница Европске уније, рекао је представник ЕК за "РИА Новости".

"Не, Европска комисија не дугује Мађарској две милијарде евра", казао је он.

Према његовим речима, "земље чланице ЕУ могу добити средства за ове намене из европског буџета на општим основама, док се расподела средстава врши по утврђеним правилима".

"Као део финансијских трошкова, који се односе на унутрашње послове, средства се додељују свакој држави у складу са утврђеним правилима. Додатна издвајања се званично саопштавају државама", прецизирао је представник ЕК.

Он је истакао да је финансирање из буџета ЕУ под насловом "унутрашњи послови" ограничено и да га треба допунити средствима из националних буџета самих држава чланица ЕУ.

"Европска комисија остаје посвећена да осигура да се сва буџетска средства ЕУ користе у складу са утврђеним правилима", закључили су у ЕК.

Раније је шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, Гергељ Гуљаш, изјавио да је Мађарска потрошила износ од две милијарде евра на заштиту спољне европске границе ЕУ и да очекује бар делимичну надокнаду од ЕУ.

Будимпешта је, према његовим речима, спремна да поднесе тужбу против Европске комисије ако одбије да надокнади Мађарској трошкове заштите граница ЕУ од илегалних миграната.

Он је истакао да Мађарска и даље не дозвољава илегалним мигрантима да пређу јужну границу, која је и спољна граница ЕУ и да је спремна да онима који добију азил по правилима ЕУ обезбеди "бесплатну карту у једном правцу до Брисела".

Представница Европске комисије Анита Хипер је, коментаришући изјаве Будимпеште, истакла да би спровођење обећања о слању избеглица у Брисел "било кршење закона ЕУ".