Крај европског сна: Зашто се Индијац који је радио за мултинационалне конгломерате вратио у домовину

Индијац који је десет година радио на Блиском истоку и у Европи за велике међународне компаније, одлучио је да се врати у домовину

Сарвеш Раџагопал радио је десет година за мултинационалну консултантску компанију "Макинси" и потом холандску банку ИНГ пре него што је схватио да му је доста Старог континента и вратио се у родну Индију.

У "Макинсију" је радио као консултант у Дубаију и Амстердаму, пре него што се пребацио у ИНГ на место корпоративног стратега. Када се банка пребацила у Берлин 2019, био је један од првих запослених и радио је на изградњи међународног пословања компаније.

Како је испричао за "Бизнис инсајдер", живот је био леп. Имао је слободне викенде, активан друштвени живот. Једини проблем, каже, било је што Европа "није најбоље место да се заради и изгради богатство због високих пореза".

Идеја да се врати у Индију појавила се пре три године. Његова родна земља је почела да расте и развија се, за разлику од Европе где су могућности напредовања у каријери и богаћења почеле да се смањују због сукоба у Украјини, инфлације, економске кризе...

После деценије живота у иностранству, Раџагопал се вратио кући. Каже да се и даље навикава на загађење, саобраћај, огроман број људи на улицама, али да су промене и напредак видљиви на сваком кораку.

Индија – чланица БРИКС-а – сада има доставне службе, бољу социјалну заштиту, стамбене комплексе са базенима, супермаркетом, теретаном, боље пословне прилике.

Раџагопал каже да сада ради као ментор за стартап компаније и примећује велику промену у ставовима младих који су сада спремнији да ризикују и постану предузетници, уместо да, као његова генерација, после инжењерске дипломе одлазе да раде за стране компаније или студирају у иностранству.