Свет

Студија: Супербактерије би могле да убију 39 милиона људи до 2050. године

Смрт деце од инфекција бележи "изванредан" пад, али ће смртност старијих од 70 година порасти за 146 одсто, открива студија
Студија: Супербактерије би могле да убију 39 милиона људи до 2050. годинеGetty © Eric Sander / Contributor

Према новој глобалној анализи, супербактерије ће убити више од 39 милиона људи пре 2050. године, а посебно су угрожени старији људи.

Док смртни случајеви повезани са резистенцијом на лекове опадају међу веома малом децом, захваљујући напретку у вакцинацији и хигијени, студија је показала супротан тренд за њихове баке и деке.

До средине века предвиђа се да ће 1,91 милион људи годишње умрети широм света директно због резистенције на антимикробне лекове (АМР).

Студију, објављену у часопису "Ланцет", спровео је пројекат Глобалног истраживања антимикробне резистенције (Грам) и представља прву глобалну анализу трендова АМР-а током времена.

Истраживачи су користили податке из 204 земље и територије да би направили процене смртних случајева од 1990. до 2021. и прогнозе до 2050. године.

Такође су открили да се милиони смртних случајева широм света могу спречити бољом превенцијом инфекција и бољим приступом здравственој заштити, као и стварањем нових антибиотика, пише "Гардијан".

Аутор студије, др Мошен Нагави, са Института за здравствену метрику Универзитета у Вашингтону рекао је да су "антимикробни лекови један од камена темељаца модерне здравствене заштите, а повећање отпорности на њих је главни разлог за забринутост".

"Ови налази наглашавају да је АМР већ деценијама значајна глобална здравствена претња и да та претња расте", рекао је он.

Глобални лидери ће се овог месеца састати у Њујорку како би разговарали о отпорности на антимикробне лекове током Генералне скупштине УН.

Студија, у којој је учествовало више од 500 истраживача из институција широм света, открила је "изванредан" пад смртности од АМР-а међу децом млађом од 5 година – са 488.000 на 193.000 – између 1990. и 2022. године. Предвиђено је да ће се број смртних случајева поново преполовити до 2050. године.

Међутим, док је број смртних случајева због инфекција код мале деце мањи, све је већа вероватноћа да их узрокују бактерије отпорне на лекове.

А број смртних случајева расте у свим другим старосним групама. Међу старијима од 70 година број смртних случајева од АМР већ је скочио за 80 одсто у три деценије и очекује се да ће порасти за 146 процената до 2050. године, са 512.353 на 1,3 милиона.

image