Свет

Урсула фон дер Лајен објавила нови састав Европске комисије, Словенка надлежна за проширење ЕУ

Наредних пет година, Комисија са само 40 одсто жена и 60 одсто мушкараца водиће ЕУ
Урсула фон дер Лајен објавила нови састав Европске комисије, Словенка надлежна за проширење ЕУGetty © Thierry Monasse / Contributor

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је свој тим који ће са њом водити ЕУ наредних пет година.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је "интензивно радила" на родној равнотежи са државама чланицама, али је успела да у Комисију уђе само 40 одсто жена и 60 одсто мушкараца.

Иако је напоменула да је ово ипак напредак, додала је да "има још много тога да се уради".

Европска комисија имаће шест извршних потпредседника – четири жене и два мушкарца, укључујући Француза Стефана Сежурна који ће се бавити индустријском стратегијом и Естонку Кају Калас која ће бити задужена за спољну и безбедносну политику.

  • Мађарима, проблематичном детету ЕУ одузет је портфолио за проширење и дат Словенији и њиховој кандидаткињи Марти Кос коју оптужују за везе са некадашњом југословенском Управом државе безбедности (УДБА). Мађарска ће бити задужена за сектор здравствене заштите и бриге о животињама – портфолио који нико не жели.
  • Словак Марош Шефчович (који је у Београду потписао Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима) наследиће моћан портфељ трговинске и економске безбедности у новој Европској комисији, најавила је Урсула фон дер Лајен.
  • Литванац Андриус ​​Кубилијус биће комесар за одбрану и свемир.
  • Аустријанац Магнус Бринер ће бити комесар за унутрашње послове и миграције, што је важан портфељ за Беч.
  • Пољски кандидат Пјотр Серафин, како се и очекивало, добија кључни буџетски портфељ. Он ће директно извештавати Фон дер Лајенову.
  • Хрватица Дубравка Шуица постаће повереник новоствореног портфеља Медитерана.
image