Процурио документ: У ЕУ више нема пушења и "вејповања" ни напољу?

Смернице нису правно обавезујуће, али пружају оквир које би државе чланице требало да прате

Европска комисија ће препоручити забрану пушења и "вејповања" у двориштима кафића, аутобуским стајалиштима и зоолошким вртовима, а планови обухватају и производе без никотина, наводи се у документу који је процурио до "Еуроњуза".

Препорука ће проширити актуелне смернице из 2009, намењене смањењу изложености пасивном пушењу на јавним местима, на радним местима и у јавном превозу.

Верзија документа о којој пише овај портал је и даље подложна променама, напомиње "Еуроњуз".

Додаје се да смернице нису правно обавезујуће, али пружају оквир за државе чланице које треба да прате у светлу ширих напора за сузбијање рака повезаног са дуваном.

Забрана се односи и на електронске цигарете, чак и оне без никотина, пошто је све више доказа да "аеросол из електронских цигарета, са и без никотина, излаже пролазнике мерљивим нивоима честица и кључних токсичних материја и загађивача", наводи се у документу.

Нови прописи предлажу да се пушење забрани и на чвориштима јавног превоза, укључујући аутобуске станице и аеродроме, отвореним просторима повезаним са радним местима, болницама и старачким домовима, као и у рекреативним зонама где су присутна деца, попут игралишта, забавних паркова, базена, зоолошких вртова и образовних установа од вртића до универзитета.

Према новим смерницама, отворени или полуотворени простори ресторана, барова и кафића, као што су кровови, балкони, тремови и терасе, такође би требало да постану зоне без пушења.