Људи су супер, супер забринути: Демократе нису сигурне коју ће Камалу Харис добити у Белој кући

Прогресивци се питају да ли ће Харисова подржати њихову економску агенду на исти начин на који их је Бајден подржавао

Изненадни успон Камале Харис до демократског председничког кандидата изазива тиху анксиозност међу демократама широм идеолошког спектра, који нису сигурни шта ће радити потпредседница ако уђе у Белу кућу.

Тај осећај нервозе нарочито је акутан међу прогресивцима који страхују да неће подржати њихову економску агенду на начин на који је то чинио председник Џозеф Бајден.

Камала Харис је јачи кандидат од Бајдена али, осим победе над Доналдом Трампом, њени приоритети нису јасни.

Такође је јединствена међу председничким кандидатима по томе што није учествовала у примарном процесу и тако је избегла низ дебата, интервјуа, преиспитивања медија и фракцијских притисака који обично дају јасну слику о главним приоритетима и дневном реду кандидата. Уместо тога, потпредседница се "провукла", а како је жеља демократа да победе Трампа толико јака, скоро сви је подржавају упркос приватним забринутостима.

На демократској конвенцији у Чикагу водеће "звезде" популистичке левице, укључујући Бернија Сандерса, Елизабет Ворен и Александрију Окасио-Кортез, стале су уз Харисову, али уместо да је притискају да преузме и испуни одређене политичке или кадровске обавезе, већина прогресивних лидера је заузела блажи приступ рекламирању Бајденовог скретања улево након његове победе 2020. године као позитивног примера на који би требало да се угледа.

Бајден је прогресивцима дао истински утицај, дозвољавајући људима попут Воренове, Сандерса и Александрије Окасио-Кортез да обликују његове приоритете и кадровску службу у његовој администрацији и додатно је гурну у окриље левице.

Током протекле деценије, пише "Блумберг", централни део прогресивне стратегије за стицање моћи у Демократској странци био је позиционирање растуће генерације регулатора и владиних званичника да на крају преузму контролу, што би реизбор Бајдена готово осигурао.

Једна од централних дебата на маргинама демократске конвенције у Чикагу била је како ће Харисова приступити бизнису и економији - и, конкретно, да ли ће прихватити приближавање Бајдена и левице у економским питањима.

"Људи су супер, супер, супер нервозни", рекао је један прогресивни стратег који је желео да остане анониман како би избегао бес Харисове кампању. "Сви покушавамо да убедимо себе да је у реду. Али ми заправо само гледамо шта ради и знамо да јој је политика прилично танка."

Харисова је иначе 2020. била део великог поља које је обухватало све од Сандерса, Воренове са леве стране до Бајдена у центру.

У почетку, Камала Харис се придружила ономе што је изгледало као демократска левица у успону. Била је први сенатор који је ко-спонзорисао Сандерсов план здравственог система "Медикер за све". Такође је са прогресивцима подржала декриминализацију неовлашћених граничних прелаза. Али када је постало јасно да су ови ставови непопуларни изван класе демократских активиста, Харисова је почела да се повлачи.

Дистанца сада је нарочито видљива када је реч о Бајденовом економском плану, будући да Харисова жели да избегне одговорност за инфлацију и економску кризу у САД.

То је изазвало широко распрострањено уверење да је потпредседница заправо политички опортуниста, спремна да уради све што је неопходно како би била изабрана.

То што је била Бајденов партнер у администрацији која је дала приоритет многим прогресивним циљевима, од заговарања организованог рада до реинвестирања у америчку производњу, није јој купило добру вољу левице, нарочито зато што је Бајденово скретање улево било вођено личним убеђењем и његовом жељом да обликује своје наслеђе на крају дуге каријере.

Шта Харисова жели да буде њено наслеђе остаје да се види. Под условом да јој се седење на више (прогресивних) столица исплати и уђе у Белу кућу.