Свет

Предлог за опозив Емануела Макрона ушао у скупштинску процедуру

Непокорена Француска оптужила Макрона за "институционални удар против демократије" јер је одбио да прихвати резултате парламентарних избора одржаних у јулу
Предлог за опозив Емануела Макрона ушао у скупштинску процедуруGetty © NurPhoto / Contributor

Предлог, који је поднела крајње левичарска партија Непокорена Француска (ЛФИ) за опозив француског председника Емануела Макрона ушао је у скупштинску процедуру, објавио је "Паризијен".

Предлог је јутрос прошао први круг парламентарне провере, а 12 чланова одбора од 22 члана гласало је "за".

Савезници ЛФИ, укључујући посланике из Социјалистичке партије, рекли су да неће гласати за опозив председника Француске. Са друге стране, десница нема много разлога да подржи иницијативу, наводи "Паризијен"

Предлог Непокорене Француске прикупио је подршку више од 80 посланика.
Ако прође, предлог ће бити изнет на гласање у наредним недељама, при чему је потребно да га подржи две трећине посланика.

Уколико се то деси, онда се предлог закона премешта у Сенат, где две трећине тамошњих чланова такође мора да гласа "за".

Ниједан председник Француске није опозван током Пете републике, иако је предлог за опозив Франсоа Оланда, којi су 2016. године предложили десничарски посланици, стигао у скупштину.

Непокорена Француска је у тексту објављеном у француском недељнику "Трибин ди диманш" образлажући предлог опозива оптужила Макрона за "институционални удар против демократије" јер је одбио да прихвати резултате парламентарних избора одржаних у јулу.

У тексту странка истиче да Макрон "мора да зна да ће сва уставна средства бити употребљена да би се он свргнуо са функције".

Непокорена Француска наводи да одбијање поштовања изборних резултата и одлука о њиховом игнорисању представљају кршење основних услова председничког мандата, јер захтевају да шеф државе буде гарант поштовања демократије и организационих правила у Француској.

Макрон је 23. јула одбацио могућност именовања кандидаткиње коалиције Нови народни фронт Луси Касте за премијерку, рекавши да она неће моћи да добије довољну подршку у парламенту. У међувремену је именовао Мишела Барнијеа за премијера.

image