Свет

Зеленског саветовали да не напада Курску област: Није их послушао

Неки од највиших команданата украјинске војске довели су у питање прекогранични напад на Русију, што их је коштало посла
Зеленског саветовали да не напада Курску област: Није их послушаоGetty © Libkos / Contributor

Неки од највиших званичника украјинске војске, укључујући некадашњег начелника генералштаба Валерија Залужног, упозоравали су Владимира Зеленског да инвазија на Курску област није добра идеја.

Међу онима који су се успротивили плану Зеленског је и командант 80. ваздушно-јуришне бригаде Емил Ишкулов који је "добио ногу" у јулу упркос молбама високо позиционираних официра да остане на положају.

Локални медији су тада навели да је разлог отпуштања Ишкулова тај што се "успротивио задатку који није одговарао снази бригаде". Тај задатак, пише "Политико", била је офанзива на Курску област. Ишкулов је страховао да ће украјинске снаге бити превише изложене том акцијом и да ће број жртава драматично порасти.

Залужни се противио упаду на руску територију јер није постојао план инвазије, односно, није се знао други корак после упада елитних бораца прикупљених из четири бригаде. "Мислио је да је то опасно коцкање", рекао је један извор.

Та непознаница је избор бриге за многе и у Украјини и на Западу који страхују да ће украјинске снаге сада претрпети деморалишући ударац у Курској области.

Критичари тврде да слање толико снага значи да неће моћи да држе линију фронта у Доњецку где је Русија покренула значајну контраофанзиву и напредује.

"Руске снаге настављају да остварују значајан тактички напредак југоисточно од Покровска, важног логистичког чворишта које се налази на раскрсници неких од најважнијих украјинских железничких рута за снабдевање", наводи Институт за проучавање рата са седиштем у Вашингтону.

Зеленски пак тврди да се ситуација у Доњецку "нормализује", а код Покровска и "побољшава".

image