Си-Ен-Ен: Бела кућа смањује помоћ Украјини

Произвођачи, наводно, не успевају да попуне украјинске залихе

САД смањују обим војне помоћи Украјини због смањења сопствених резерви, објавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на саговорнике у Пентагону и америчкој администрацији.

Како су навели, постоје проблеми са трошењем шест милијарди долара које је издвојила Бела кућа, јер после две године ратних дејстава произвођачи не успевају да попуне украјинске залихе.

Главни проблем је у гранатама калибра 155 мм и ПВО системима "патриот". Тако, на пример, пре 2022. године САД су месечно производиле око 15 хиљада граната.

Сада, након отварања нових предузећа, овај показатељ је порастао до 40 хиљада.

У Пентагону, међутим, саопштавају да је неопходно 100.000 граната месечно, што захтева отварање нових предузећа, проширење нових индустрија и сагласност Конгреса на финансирање.

Поред тога, амерички војници брину да ће ако испуне жеље украјинског лидера Владимира Зеленског, то довести до смањења залиха, које су неопходне за подршку одбрамбених способности самих Сједињених Држава.

Због тога долази до планског смањења обима испорука.

Ако је током 2022-2023. године Пентагон редовно слао Украјини пакете помоћи вредне 600-800 милиона долара, овде је реч о износима од 125-400 милиона долара.

Према речима једног од саговорника Си-Ен-Ена, Вашингтон ипак покушава да објављује нове мере за подршку Кијеву макар два пута недељно како би одржао морал Украјинаца.

Министар одбране Русије Андреј Белоусов у јуну је упозоравао шефа Пентагона о опасности даље ескалације због наставка испорука америчког оружја Украјини. Пре тога Москва је више пута указивала Вашингтону на могућност заоштравања ситуације у Украјини због испорука оружја тој земљи.