Свет

Експлодирали хаковани пејџери чланова Хезболаха: Осморо погинулих, више од 2.800 рањених (ВИДЕО)

Болнице на југу Либана су премашиле своје капацитете и министарство ради на пребацивању рањених на лечење у установе у другим деловима земље
Експлодирали хаковани пејџери чланова Хезболаха: Осморо погинулих, више од 2.800 рањених (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Најмање осморо људи је погинуло, док је више од 2.800 људи повређено - од којих око 200 тешко - након што су експлодирали пејџери на више локација у Бејруту, рекао је министар здравља Либана Фирас Абијад.

Међу повређенима је и ирански амбасадор у Либану Моџтаба Амани. Он се налази у "добром општем стању", потпуно је свестан и његове повреде су само површне, пренео је саудијски канал "Алхадат", позивајући се на изворе из амбасаде Ирана у Бејруту.

Безбедносни извори су за Ројтерс потврдили су ову информацију наводећи да пејџере користе чланови Хезболаха за комуникацију.

Хезболах је саопштио да сматрају Израел "потпуно одговорним" за напад, као и да ће на њега одговорити. Израелски званичници нису коментарисали инцидент, нити су преузели одговорност.

Хезболах је саопштио да су међу мртвима два члана те милитантне организације. Међу погинулима је наводно и девојчица, ћерка члана Хезболаха, која је страдала након што је пејџер експлодирао у кући њених родитеља.

Неименовани званичник Хезболаха, рекао је да је реч о "највећем пробоју безбедности" који се десио милитантној групи у скоро годину дана рата са Израелом.

Новинар Ројтерса видео је возила хитне помоћи у јужним предграђима Бејрута, док је у околини владала паника. Према наводима "Ал Џазире", болнице на југу Либана су премашиле своје капацитете и министарство ради на пребацивању рањених на лечење у установе у другим деловима земље.

Мештани су рекли да се последња експлозија догодила 30 минута након прве, док су неки од њих покушавали да сазнају да ли се чланови њихових породица налазе међу повређенима.

Безбедносни извор је за Ројтерс додао да су уређаји експлодирали и на југу Либана.

Израелска војска, која је од прошлог октобра, паралелно са ратом у Гази, размењивала ватру са Хезболахом, није коментарисала инцидент.

image