Свет

Лула да Силва: Бразил ће остати неутралан у сукобу између Русије и Украјине

Они који сада желе да разговарају са нама могли су то да учине пре него што је почео рат, поручио је председник Бразила
Лула да Силва: Бразил ће остати неутралан у сукобу између Русије и Украјине© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Бразил ће остати неутралан по питању сукоба Русије и Украјине, изјавио је председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва, и додао да су они који у сукобу учествују и који сада позивају на дијалог са Бразилом то требало да учине раније.

"Због тога је важно да Бразил не учествује у рату између Украјине и Русије. Зато је важно да Бразил јасно каже да хоћемо мир, не желимо рат. Они који сада желе да разговарају са нама могли су то да учине пре него што је почео рат", рекао је председник Бразила.

Лула је навео да је Бразил већ осудио "руску инвазију", али инсистира на мирном решавању сукоба, настојећи да избегне учешће у непријатељствима.

"Одбацујемо масакр жена и деце у Палестини. На исти начин на који одбацујемо Хамасов тероризам. Али Бразил се издваја по једној ствари- део смо континента који воли мир и желимо мир", закључио је Лула.

Коментар је уследио након што су чланови владе Владимира Зеленског захтевали да Лула посети Украјину и после критика самог Зеленског о ставу Бразила који сматра проруским, преноси "Кореје Бразилиенсе".

С друге стране, руски председник Владимир Путин навео је Бразил, уз Кину и Индију, као могуће посреднике за мир, додаје бразилски лист.

image