Свет

Хвала на позиву, али ипак не: Председница Мексика одбила Зеленског

Мексико наставити спољнополитички курс дефинисан уставом - да се не меша у спољне послове и да се придржава мирног решавања противречности, рекла је Клаудија Шејнбаум
Хвала на позиву, али ипак не: Председница Мексика одбила Зеленског© Hector Vivas/Getty Images

Новоизабрани председник Мексика Клаудија Шејнбаум, која ће ступити на дужност 1. октобра, одбила је позив Владимира Зеленског да посети Украјину.

"Мој главни задатак је да управљам Мексиком. Ићи ћемо на неке међународне догађаје које сматрамо важним, али нећемо много путовати јер је наша одговорност овде. Мислим да нећу ићи у Кијев", рекла је Шејнбаум на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли ће прихватити позив Владимир Зеленског да посети Украјину.

Шејнабаумова је истакла да ће Мексико наставити спољнополитички курс дефинисан уставом - "да се не меша у спољне послове и да се придржава мирног решавања противречности".

Прошле недеље, у интервјуу мексичком листу "Екцелсиор", Зеленски је обећао да ће послати високог представника на инаугурацију Шејнбаумове и изразио наду у њену званичну посету Украјини.

Инаугурација новоизабраног председника Мексика биће одржана четири месеца након дана избора, 1. октобра.

Раније је Министарство спољних послова Мексика потврдило да је на церемонију позвало руског председника Владимира Путина.

"Русији, односно Владимиру Путину, послата је позивница да присуствује инаугурацији Шејнбаум. Руски председник ће одлучити да ли ће доћи на церемонију или ће одредити другог, високог званичника да дође у његово име", саопштила је дипломатска мисија Мексика.

image