Свет

Извештај Ратног колеџа морнарице САД: Кина развија високотехнолошке поморске снаге

Извештај открива и да Ратна морнарица НР Кине комбинује системе са и без посаде, стављајући акценат на виртуелне симулације и способности у домену електронског ратовања
Извештај Ратног колеџа морнарице САД: Кина развија високотехнолошке поморске снагеGetty © Sun Zifa/China News Service

Кина убрзано развија високотехнолошку "плаву силу" (морнарицу) како би симулирала противнике, попут САД, у борбеној обуци, користећи најсавременије виртуелне технологије ради побољшања својих поморских снага и оспоравања америчке доминације на Пацифику.

Раније током месеца, Ратни колеџ морнарице САД објавио је извештај о развоју поморских снага и реалније борбене обуке Ратне морнарице кинеске војске. У извештају се наводи да Кина унапређује виртуелну иницијативу од средине прошле деценије, како би побољшала своју борбену готовост морнарице, опонашајући оперативне стратегије западних оружаних снага. 

Извештај поменутог колеџа открива и да Ратна морнарица НР Кине комбинује системе са и без посаде, стављајући акценат на виртуелне симулације и способности у домену електронског ратовања. Наводи се и да у хипотетичким сценаријима вежби, опозиционе снаге симулирају потенцијалне противнике у стварном свету – укључујући и америчку морнарицу.

Према директиви председника Си Ђинпинга за реалистичнију војну обуку, поморске снаге Кине постале су знатно софистицираније у неколико последњих година, а у извештају се напомиње и да је у почетку овај део кинеске војске био "импровизован и неприпремљен", као и да је напредак у виртуелним технологијама и интеграцији обуке побољшао ефикасност вежби и учинио их реалнијим.

У извештају пише и да ће изградњом способне и реалне поморске силе, Ратна морнарица Кине моћи ефикасније да вежба против САД и њених савезника, побољша своју борбену готовост и потенцијално поткопа америчку поморску доминацију и одвраћање у региону.

Према документу Ратног колеџа морнарице САД, Кина успешно интегрише различите врхунске виртуелне технологије, како би симулирала реалистична борбена окружења, што ће помоћи њеној Ратној морнарици у попуњавању "празнина у обуци" и припремању за будуће сукобе.

Подаци и процене изнете у извештају колеџа америчке морнарице поклапају се са писањем Кевина Меколија из Службе за стране војне студије, који је у чланку из маја 2022. године, написао да Оружане снаге НР Кине истражују стварање "мета-универзума бојног поља", како би унапредиле своје методе обуке и борбене способности.

Према Меколију, ово има за циљ симулирање будућих ратних окружења употребом напредних технологија као што су виртуелна реалности, вештачка интелигенција, квантне технологије, интерфејси између мозга и рачунара, као и тзв. интернет ствари (Internet of Things).

Он напомиње да кинеска војска сматра да овај мета-универзум може трупама пружити импресивна, реалистична борбена искуства и надокнадити њихов недостатак стварног борбеног искуства. Такође, овај концепт омогућава тестирање нових тактика и технологија, укључујући ефекте нових концепата наоружања попут метеоролошког и беспосадне "плаве армије", односно флоте беспосадних пловила.

Меколи истиче да је овај приступ кључан за припрему и победу у будућим војним сукобима, јер нуди динамично и сурово окружење за обуку које садашње "Борбене лабораторије" не могу у потпуности да реплицирају.

image