Свет

Критике на одлуку Немачке о заштити граница: Контроле угрожавају принцип слободног кретања ЕУ

Стручњаци су такође упозорили на ризик од расног профилисања особа које су изабране за селективне контроле на границама
Критике на одлуку Немачке о заштити граница: Контроле угрожавају принцип слободног кретања ЕУ© Thomas Niedermueller/Getty Images

Стручњаци за миграције изразили су сумњу у ефикасност контроле на границама које су у понедељак ступиле на снагу у Немачкој.

Сматрају да је тешко да се докаже да је смањење неовлашћених улазака, које је та земља забележила прошле године, директан резултат граничних контрола.

Они су такође упозорили на ризик од расног профилисања особа које су изабране за селективне контроле на границама.

Граничне контроле се поново уводе у време када је Немачка забележила пад од 21,7 одсто захтева за азил у првих осам месеци ове године, наводи Ројтерс.

Новоуведене контроле првенствено су усмерене на тражиоце азила који долазе из суседних земаља ЕУ, позивајући се на Даблинска правила ЕУ, која захтевају да се захтеви за азил обрађују у првој земљи у коју мигранти дођу, пише Ројтерс.

Социолог Марк Шпер је приметио да само 30 одсто захтева за азил у Немачкој чине случајеви повезани са Даблинским правилима.

Маркус Енглер, истраживач у Немачком центру за интеграцију и истраживање миграција (ДеЗИМ), рекао је да се миграциони обрасци обично обликују низом фактора, укључујући политичка дешавања у матичним земљама миграната и промене у ЕУ и националној политици.

"Изазов је научно проценити како ове граничне контроле утичу на долазак нерегуларних миграната", рекао је он за Ројтерс.

Максимилијан Пил, професор права азила на Универзитету примењених наука Рајн Мајн, рекао је да Немачка остаје посвећена законима ЕУ о азилу и мора да обезбеди појединачне процедуре за захтеве за азил, што је главни фактор у избору дестинације избеглица.

Он је такође истакао улогу постојећих миграционих мрежа и заједница у Немачкој, које и даље привлаче мигранте.

Провере се сада проширују на северне и западне границе Немачке и укључују Белгију, Луксембург и Данску, заједно са већ постојећим контролама на прелазима са Пољском, Чешком Републиком, Аустријом и Швајцарском.

Међутим, нове контроле су се суочиле са критикама немачких суседа, укључујући Пољску и Аустрију, док критичари тврде да поновно уведене контроле угрожавају принцип слободног кретања ЕУ и ризикују подривање солидарности унутар блока.

Федерална полиција Немачке ће флексибилно спроводити провере, фокусирајући се на минимизирање ометања путника и трговине, тврди Министарство унутрашњих послова у Берлину.

Стручњаци упозоравају да, са ограниченим полицијским ресурсима, селективне провере које министарство означава као "паметне контроле" ризикују да доведу до расног профилисања.

Британска агенција наводи да су такве контроле обично усмерене на оне особе које нису белци.

"Студије показују да такве насумичне провере могу отворити врата расном профилисању", рекао је Пихл.

Немачко министарство унутрашњих послова поновило је да су расно мотивисане полицијске акције неприхватљиве и незаконите.

Због преоптерећености система за прихват тражилаца азила, Немачка је од понедељка увела контроле на свим државним границама, које ће трајати најмање шест месеци.

image