Свет

Талас екстремног времена се наставља: Италија спремна за удар циклона "Борис" (ФОТО)

Апокалиптичне слике блата и крхотина по градовима, уништених мостова, потопљених аутомобила најављују да ће штета достићи милијарде долара
Талас екстремног времена се наставља: Италија спремна за удар циклона "Борис" (ФОТО)© AP Photo/Tomas Hrivnak

Поплаве изазване јаком кишом донеле су пустош у централној и источној Европи, одневши најмање 21 живот.

Талас екстремног времена који није виђен последњих 20 година, предвођен циклоном "Борис", паралисао је Румунију, Пољску, Чешку Републику и Аустрију, а у четвртак ће имати тенденцију да се пресели ка Италији.

Та земља већ је у стању узбуне, а према речима метеоролога Лоренца Тедићија, "необично топло" Јадранско море "напајаће" олује широм Јадранско-Апенинских планина од четвртка и тако ће се наставити до викенда.

"Очекујемо још екстремније временске услове", поручио је Тедићи. 

Апокалиптичне слике блата и крхотина по градовима, уништених мостова, потопљених аутомобила најављују да ће штета достићи милијарде долара.

Волонтери и особље за хитне случајеве током ноћи радили су на заштити пољског града Вроцлава од приближавања поплавног таласа. 

Градови јужно од Вроцлава, као што је Левин Бжески, већ су осетили пуну снагу поплава, приморавајући становнике да газе улицама у води до струка или траже уточиште на крововима улаза стамбених блокова.

Мађарска је отворила брану на северозападу земље пошто је премијер Виктор Орбан упозорио да се приближава "кључни моменат". Вода је преусмерена на пољопривредно земљиште.

У Будимпешти се и даље очекује да ће Дунав достићи врх око или нешто изнад 8,5 метара, вероватно у петак или суботу.

"Због обилних киша и поплава, ситуација је критична широм централне Европе. Према последњим прогнозама, кључан период за Мађарску је среда, тако да заштита од поплава одвија се пуном паром", поручио је Орбан на платформи Икс.

У Чешкој су водостаји углавном опали, али реке и даље достижу врхунац у јужним деловима земље.

У најтеже погођеним областима локално становништво и хитне службе чистиле су део железничке пруге од Прага до Остраве, која је такође на релацији Беч–Варшава и још увек није у функцији, као и неке секундарне железнице и путеве.

Министар финансија дао је прелиминарну оцену штете на четири милијарде долара.

Дунав је поплавио и Братиславу, а на снимцима дроном види се како вода из реке излива преко обала и плави зграде дуж обале.

Према Словачком хидрометеоролошком институту, водостаји у Дунаву су у уторак ујутру достигли више од девет метара (30 стопа), док су локалне власти упозориле да би река могла да настави да расте.

"Најгоре још није иза нас", рекао је премијер Роберт Фицо у понедељак увече.

image