Свет

Огласио се Пентагон: Озбиљно смо схватили Путинову одлуку да повећа број Оружаних снага Русије

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер прокоментарисао је одлуку руског председник да се повећа укупан број припадника Оружаних снага Русије
Огласио се Пентагон: Озбиљно смо схватили Путинову одлуку да повећа број Оружаних снага Русије© Kevin Dietsch/Getty Images

САД су озбиљно схватиле одлуку Русије да повећа број своје војске, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

"Морамо озбиљно да схватимо ову реторику", казао је Рајдер на брифингу, упитан да прокоментарише одлуку руског председника Владимира Путина да се повећа укупан број припадника Оружаних снага Русије.

Раније је председник Русије Владимир Путин указом одлучио да повећа попуњеност Оружаних снага Русије на 2.389.130 јединица.

Од тог броја милион и по њих биће војно особље, што значи да је Путин наредио да се војсци придружи још 170.000 војника.

Најновија одлука ступа на снагу 1. децембра 2024.

Последња одлука о броју припадника редовних снага руске армије донета је 1. децембра 2023. Тада је у оквиру Оружаних снага Русије било 1.320.000 војног особља. 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је Путинову одлуку повезао са повећањем броја претњи дуж граница Руске Федерације, истакнувши да "непријатељску ситуацију" на западним границама Русије, као и нестабилну ситуацију на истоку.

image