Британија би да буде европска Америка: Преговара о новим војним споразумима са Француском и Немачком

Нова влада Уједињеног Краљевства кренула је у "офанзиву шарма" по Европи

У светлу Специјалне војне операције у Украјини, Уједињено Краљевство покушава да склопи нове билатералне споразуме са кључним партнерима на Старом континенту.

У то име, министар одбране Џон Хили рекао је за "Политико" да планира да поново покрене споразум Ланкастер Хаус, одбрамбени пакт потписан између Британије и Француске 2010. године, због повећаних претњи.

Хили је раније, током састанка Контакт групе за Украјину у Немачкој, рекао да је сада "право време" да се поново размотри споразум са Француском, и додао да је "уверен да ће Французи желети да тај степен сарадње унапреде".

Према његовим речима, лабуристичка влада на челу са Киром Стармером ће "ресетовати британске односе са Европом, а посебно са водећим европским земљама".

Убрзо након што је преузео дужност, Стармер је рекао да жели да створи "нови приступ" односима Уједињеног Краљевства са Европом, укључујући стварање потпуно новог безбедносног пакта са ЕУ.

Англо-француска декларација коју су 2010. потписали тадашњи конзервативни премијер Дејвид Камерон и француски председник Никола Саркози – позната као Ланкастер Хаус – обавезала је две земље да ближе сарађују између својих оружаних снага и на развоју војне опреме.

Ажурирање би се усредсредило на јачање сарадње између земаља у светлу украјинског сукоба, кажу дипломатски извори "Политика".

Један неименовани званичник описао је план као део ширег настојања да се призна "појачана улога одбране у дипломатији", као и уклапање у Стармерово жељено ресетовање односа са ЕУ.

У међувремену, британски преговарачки тим стигао је у Берлин раније ове недеље како би почео да разматра детаље билатералног пакта који су на недавном самиту НАТО-а објавили Стармер и немачки канцелар Олаф Шолц, рекли су исти извори.

Очекује се да ће јачање сарадње у производњи ракета дугог домета бити приоритет у преговорима, при чему и Уједињено Краљевство и Немачка желе да "продају" бирачима концепт повећане потрошње за одбрану као извор нових домаћих радних места.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поздравио је покушаје Лондона да изгради ближе везе са Европом рекавши да је то "добро за Уједињено Краљевство, добро је за Европу и добро за Сједињене Државе, које имају користи када су наши трансатлантски савезници још ближе повезани."